Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En utmaning att göra mer för mindre

Inköp Gävleborg vill öka konkurrensen genom att fler leverantörer ser och vill vara leverantörer till offentliga kunder i vår region, skriver Johan Almesjö.

Annons

Jag tror att alla är eniga om att affärer genomförda i konkurrens ger möjligheter att åstadkomma de bästa affärerna, att det är ställt bortom allt tvivel att konkurrens gör affärer bättre oavsett om köparen är privat eller offentlig.

Vikande konjunktur och försämrat skatteunderlag kräver att vi måste få mer effekt av varje skatte- krona vi använder. Om vi tar chansen och använder konkurrensen som vapen för att åstadkomma den goda affären kommer den offentliga ekonomin att förbättras.

Kan lokala och regionala företag utvecklas av offentliga affärer genomförda med god och utvecklad konkurrens?

Väljer vi som offentliga köpare alltid att bara ta hänsyn till kriterier som otvetydigt pekar på den bästa affären?

Jag tror att vi ibland tar hänsyn som vi uppfattar ger leverantörer bättre möjlighet att vinna en offentlig affär. Jag tror att vi gör det av hänsyn som vi uppfattar som goda, men som i stället blir missriktade.

Jag är övertygad om att vi gör det omedvetet och utan att vi avser att vrida konkurrensen ur led, mer av omtanke för de företag som vi vill ska växa och blomstra.

Resultatet innebär att vi snedvrider konkurrensen och inte ger företaget möjlighet att skärpa sina vapen i konkurrens med sin omvärld, ta lärdom av branschens utveckling samt med denna kunskap bli ett bättre och mer konkurrenskraftigt företag.

Om vi inte upphandlar i konkurrens, kan vi i stället beröva företag sina möjligheter att växa och ta marknadsandelar genom att bryta nya marknader och fylla kunders behov.

Genom en sund konkurrensutsättning kommer vi att se fler anbudsgivare vid våra förfrågningar och vi får med stor sannolikhet fler leverantörer som frågar om de kan lämna just vår affär som referensobjekt när de lämnar anbud till andra köpare, såväl offentliga som privata.

För att uppnå detta försöker Inköp Gävleborg att öka konkurrensen genom att fler leverantörer ser och vill vara leverantörer till offentliga kunder i vår region.

Johan Almesjö,

Inköp Gävleborg

Mer läsning

Annons