Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vecka till Gävle Pride – därför väljer vi att fokusera på transpersoner

På torsdag nästa vecka startar Gävle Pride och med det följer fyra dagar fyllda med föreläsningar, panelsamtal och festligheter.
Arbetarbladet håller i en programpunkt på torsdag och har valt att sätta fokus på transpersoner.

Annons

Panelsamtalet hålls på torsdagskvällen i teatern i Kulturhuset. Leder samtalet gör Arbetarbladets reporter Linda Lundin. I Pridefestivalens schema ryms över 60 programpunkter som rör HBTQ-frågor av alla tänkbara slag. Arbetarbladet har valt att fokusera på transpersoner, chefredaktören Helena Nyman förklarar varför tidningens fokus hamnat just där:

– Benämningen transperson skapar ofta förvirring. Samhället har svårt att förstå alla olika identiteter och uttryck som ryms inom det. Det handlar både om fördomar och okunskap. Därför vill vi lyfta de här frågorna i ett samtal som vi hoppas leder till ökad förståelse, säger Helena Nyman, chefredaktör Arbetarbladet.

Arbetarbladet har bjudit in tre personer som alla genomgått könsbekräftande behandlingar. Erika Wennerström, 58, Shanija Longyard, 62, och Marcus Svensk, 25.

– Det finns många transpersoner i vår närhet som i vardagen möts av oförståelse och en norm där de inte passar in. De har alla en historia värd att uppmärksamma. De människor Arbetarbladet samlat den här kvällen är modiga och starka vill jag säga, för de delar med sig av det innersta i sina liv. Deras öppenhet kan bidra till att göra skillnad för andra i liknande situationer, säger Helena Nyman.

Redan nu kan du se ett långt klipp med en av panelsamtalets deltagare, Erika Wennerström, på Arbetarbladets sajt där hon svarar på läsarnas frågor om livet som transsexuell.

Panelsamtal: ”Fördomar och förvirring”

Arrangör: Arbetarbladet

"Transpersoner är inte en enhetlig grupp. Här ryms många olika identiteter och uttryck. Och okunskapen i samhället är stor och fördomarna gror. Vilket kön en person identifierar sig med är inte en sexuell läggning – som många felaktigt tror. Många transsexuella i dag har en oerhört tuff situation, inte minst gäller det unga. Vad innebär det egentligen att vara transperson? Vi samtalar om det med människor som har egna erfarenheter och vår förhoppning är att det leder till ökad förståelse."

Deltagare: Erika Wennerström, Shanija Longyard och Marcus Svensk. Leder panelsamtalet gör Arbetarbladets Linda Lundin.

Tid: Torsdag 17 augusti 17.30-19.00

Lokal: Teatern, Kulturhuset Gävle

Panelsamtalet kommer också att livesändas på Arbetarbladets sajt.

Annons