Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Endabarn behöver inte bli bortskämda

Det finns fördomar om att endabarn inte lär sig att fungera bra tillsammans med andra barn. Men Irene Bergman psykolog, anser att föräldrarna inte behöver oroa sig.

– Kloka föräldrar ser till att barnet får umgås med andra barn. Det kan vara kusiner eller vänners barn.

Anledningen till att familjer väljer att bara få ett barn är många.

– Det kan ha varit en jobbig förlossning, att man inte har råd eller inte orkar. Det tar tid och kan vara jobbigt att vara förälder, säger Irene Bergman som har 20 års erfarenhet som psykolog inom förskola, skola, mödra- och barnhälsovård.

Men beslutet att skaffa bara ett barn är kontroversiellt och provocerar ofta.

– Jag tror att det i många fall handlar om avundsjuka. Föräldrar med ett barn får mer tid över. De kan satsa på sina karriärer och få bättre ekonomi, medan föräldrar med flera barn kanske måste avstå från karriären och ägna flera år till att ta hand om barnen, och dessutom försöka fördela sin tid på alla sina barn.

Vilka fördelar finns det att vara endabarn?

– Förhoppningsvis får barnet mycket uppmärksamhet av föräldrarna och stor delaktighet i familjen. När barnet inte behöver konkurrera med syskon kan det lättare få sina behov tillgodosedda. Och föräldrarna kan lättare känna att de räcker till, säger Irene Bergman.

– Men det viktigaste att tänka på är att om föräldrarna trivs bäst med att ha ett barn är det också det bästa för barnet också

Många ensambarn utvecklar en stark självkänsla, eftersom de fått mycket av föräldrarnas tid. För föräldrarna blir det enklare att ordna barnvakt, resa och leva vuxenliv.

Endabarn behöver inte bli bortskämda och egoistiska.

– På daghem och i skolan lär de sig att jämka, vänta och lösa konflikter. Sedan beror allt på föräldrakompetensen. Det är viktigt för barn att få dela upplevelser med andra barn. Se till att barnet umgås regelbundet med andra barn.