Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eneroth (S): "Infrastrukturen i Gävleborg är viktig för regionen men också för hela Sverige"

De senaste tre åren har vi styrt Sverige i en annan riktning än den förra regeringen. Skattesänkningar, underinvesteringar och nedskärningar har ersatts av satsningar på jobb, skola, välfärd, klimat, bostäder och infrastruktur.

Idag besöker jag Gävle och Sandviken. Infrastrukturen i Gävleborg är viktig för regionen men också för hela Sverige. Godstrafiken är omfattande. Järnvägen med Gävle som nod har stor betydelse för persontrafiken längs kusten. Gävle hamn är en av landets utpekade strategiska hamnar.

Under dagens besök kommer jag att lyssna på regionens synpunkter, behov och intressen kring ny nationell plan för transportsystemet 2018-2029. För framöver väntas stora investeringar på infrastrukturen i Sverige - över 700 miljarder kronor. Det är för övrigt 100 miljarder mer än den förra och moderatledda regeringen satsade.

Det är tydligt att vi inte bara satsar pengar för att klara dagens trafik – vi tar också höjd för framtidens trafik. Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att våra storstäder, Stockholm, Göteborg och Malmö bättre knyts samman med moderna, klimatsmarta och hållbara kommunikationer.

Men vi bygger inte bara ut utan satsar också på järnvägsunderhållet. Vi vet att pendlarna är trötta på störningar. Vi vet att fler skulle välja tåget om det bara kunde lita på att de kom fram i tid. Denna mandatperiod lägger vi drygt en miljard kronor extra per år jämfört med den förra regeringen. Även om det är pengar som kommer att göra stor skillnad behöver vi göra mer än så. Därför kommer ni kunna förvänta er en större ökning när vi kommande period ökar drift- och järnvägsunderhållet med nästan 50 procent.

Sverige hålls ihop genom att vi utvecklar den svenska modellen - förbättrar förutsättningar för jobb, regional utveckling och hållbar tillväxt i hela landet. Fungerande infrastruktur är en viktig förutsättning för ett modernt samhällsbygge. De investeringar i järnvägar vi gör bygger därför Sverige starkt och hållbart för framtiden. Och det här är bara början på samhällsbygget. Ett samhällsbygge som ska fortsätta, och som ska inkludera hela Sverige.

Tomas Eneroth (S)

infrastrukturminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel