Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska skolan byter nio lärare

Engelska skolan i Gävle gör sig av med nio outbildade lärare för att svara upp mot Skolverkets krav.

Skolan lovar också att det ska finnas en sal för trä- och metallslöjd inför nästa läsår.

Arbetarbladet har tidigare berättat om den kritik Skolverket riktat mot skolan. Vid ett möte i år hade skolan trots flera tidigare påpekanden ingen trä- och metallslöjdsal. Då konstaterade Skolverket också att bara en dryg tredjedel av lärarna hade svensk lärarutbildning.

För att uppfylla kraven för rätt till bidrag måste Engelska skolan visa att de gör något åt läget.

I går lämnade ledningen för skolan in ett yttrande till Skolinspektionen, dit ärendet flyttats över.

– Våra hyresvärdar Diös fastigheter kommer att bygga en fullt utrustad sal för trä- och metallslöjd åt oss, säger Anna Ek, tillförordnad rektor.

Detta kommer att ske oavsett om skolan får utöka med klasserna fyra och fem eller inte, lovar rektorn.

– När det gäller andelen behöriga lärare anser vi att vi vidtagit kraftfulla åtgärder. Vi har sagt upp tre fast anställda lärare som helt saknar lärarutbildning och informerat vikarier som inte är lärarutbildade om att deras kontrakt inte kommer att förlängas, säger Anna Ek.

Det handlar om totalt sex vikarier. En del av dem skulle ha fått sluta i vilket fall som helst, eftersom ordinarie personal kommer tillbaka från ledigheter.

Skolan kommer ändå att behöva nyrekrytera under våren. Lärare utan svensk behörighet kan även i fortsättningen att komma att erbjudas vikariat, men för att få fast anställning krävs att de läser in svenskan.