Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelsmän startar spelföretag i Skutskär

En semester i Åre. Sedan var det bestämt. Robert Mizen och Stewart Brooks skulle flytta till Sverige för att starta sitt spelföretag. I dagarna lanserar de sin första app.

27 maj 2011 klev Robert Mizen och Stewart Brooks av planet i Stockholm. Nyutexaminerade från universitetet, med sparade pengar på fickan var det bara att sätta igång – trodde de. Men svenska myndigheter satte käppar i hjulet.

– Det tog tre månader innan jag fick ett personnummer och sju månader innan Stewart fick sitt, säger Robert Mizen.

Under tiden de försökte få ordning på papperen blev de hemlösa. Andrahandslägenheten som de hyrde fick inte hyras ut i andra hand visade det sig.

– Vi skrev på nätet att vi behövde någonstans att bo. En man från Tibet hörde av sig och sa att vi fick bo i hans lägenhet i Skutskär, säger Robert Mizen.

Flytten till Skutskär blev startskottet för de två unga engelsmännens företag. Inom kort fick de kontakt med nyföretagarcentrum, ett företagslån från ALMI och ett kontor på Teknikparken i Gävle. Där de håller till just nu.

– Vi försökte få igång de här sakerna direkt när vi kom till Sverige men det var en kamp. I den här regionen var det annorlunda. Här går det bra att starta företag, säger Stewart Brooks.

Inom de närmaste dagarna släpper de sitt första spel i form av en applikation till smarta telefoner. Sedan ska företaget utvidgas.

– Det gäller att inte stagnera. Nu ska vi anställa fyra personer. Nästa projekt blir att utveckla ett spel till pc och Mac, säger Robert Mizen.

Planerna inför framtiden är stora. Företaget ska växa och ägna sig åt att hjälpa andra spelstudios att etablera sig. Målet är att sätta Älvkarleby på spelkartan.

– I Skutskär där vi bor är allt så bra. Det finns en affär, ett apotek och en busshållplats till Gävle. Det är allt jag behöver. När vi är klara här i Gävle ska vi etablera oss i Älvkarleby, säger Robert Mizen.