Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkelt köpa sprit för unga i Ockelbo

I Ockelbo är det fler niondeklassare än genomsnittet som dricker stora mängder alkohol – och några problem med att få tag i alkohol har inte eleverna på Perslundaskolan.

Nu deltar kommunen i ett nytt projekt för att vända utvecklingen.

Den senaste gången man gjorde en undersökning av Perslundaelevernas alkoholvanor visade det sig att eleverna i nian hade sämre vanor än på andra skolor.

– De hade väldigt dåliga siffror när det gäller högkonsumtion, många dricker väldigt mycket när de dricker, säger folkhälso- och drogsamordnaren Mia Törnblom.

Därför har kommunen tackat ja till att delta i Öckeröprojektet, ett nytt projekt där sammanlagt fem kommuner ska kartlägga ungdomars alkoholvanor. Därefter är syftet både att minska ungdomarnas alkoholkonsumtion och att höja debutåldern.

Ute i korridorerna konstaterar Perslundaeleverna att det inte är någon större konst att få tag i alkohol även om man inte har åldern inne.

– Det är många som dricker så jag tror nog att det är enkelt, säger Linnea Norman, 16 år.

Kompisen Pernilla Jansson, 15, håller med.

– Alla känner ju alla här i Ockelbo, så om man inte känner någon äldre som kan köpa ut har man alltid någon kompis som gör det.

Stor enkät

Första steget i projektet togs i går, när politiker och tjänstemän från kommunen hjälpte till att genomföra en stor enkätundersökning bland eleverna.

Den ska nu skickas till Göteborg där projektledningen går igenom den.

Nästa steg är i första hand att medverka på föräldramöten, informera och diskutera alkohol med föräldrarna och på olika sätt se till att ungdomarna väntar längre med att dricka.

– Börjar man dricka tidigt kan det leda till andra, svårare grejer som narkotika. Riskerna är större, säger Törnblom.

Förutom Ockelbo kommun deltar också Bollnäs, Vansbro, Malung och Gällivare i projektet.