Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enkelt köpa sprit för unga i Ockelbo

I Ockelbo är det fler niondeklassare än genomsnittet som dricker stora mängder alkohol – och några problem med att få tag i alkohol har inte eleverna på Perslundaskolan.

Annons

Nu deltar kommunen i ett nytt projekt för att vända utvecklingen.

Den senaste gången man gjorde en undersökning av Perslundaelevernas alkoholvanor visade det sig att eleverna i nian hade sämre vanor än på andra skolor.

– De hade väldigt dåliga siffror när det gäller högkonsumtion, många dricker väldigt mycket när de dricker, säger folkhälso- och drogsamordnaren Mia Törnblom.

Därför har kommunen tackat ja till att delta i Öckeröprojektet, ett nytt projekt där sammanlagt fem kommuner ska kartlägga ungdomars alkoholvanor. Därefter är syftet både att minska ungdomarnas alkoholkonsumtion och att höja debutåldern.

Ute i korridorerna konstaterar Perslundaeleverna att det inte är någon större konst att få tag i alkohol även om man inte har åldern inne.

– Det är många som dricker så jag tror nog att det är enkelt, säger Linnea Norman, 16 år.

Kompisen Pernilla Jansson, 15, håller med.

– Alla känner ju alla här i Ockelbo, så om man inte känner någon äldre som kan köpa ut har man alltid någon kompis som gör det.

Stor enkät

Första steget i projektet togs i går, när politiker och tjänstemän från kommunen hjälpte till att genomföra en stor enkätundersökning bland eleverna.

Den ska nu skickas till Göteborg där projektledningen går igenom den.

Nästa steg är i första hand att medverka på föräldramöten, informera och diskutera alkohol med föräldrarna och på olika sätt se till att ungdomarna väntar längre med att dricka.

– Börjar man dricka tidigt kan det leda till andra, svårare grejer som narkotika. Riskerna är större, säger Törnblom.

Förutom Ockelbo kommun deltar också Bollnäs, Vansbro, Malung och Gällivare i projektet.