Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt köpa sprit för unga i Ockelbo

/
  • ENKÄTER. Drog- och folkhälsosamordnare Mia Törnblom med de drygt 200 enkätsvaren som ska hjälpa till att kartlägga Perslundaelevernas alkoholvanor.
  • Linnea Norman, 16 år, Ockelbo:– Ja, det tror jag. Det är så många i vår ålder som dricker.
  • Pernilla Jansson, 15 år, Gammelfäbodarna:– Ja. Bara man har kontakter så är det lätt. Och alla känner ju alla i Ockelbo.
  • Ida Olsson, 16 år, Ockelbo:– Ja, det är lätt. Det finns alltid någon som vill köpa ut. Det kanske blir lite dyrare men det är lätt att få tag i.
  • Josefine Forsberg, 15 år, Ockelbo:– Ja. Har man kontakt med äldre kan de köpa ut. Annars kanske man känner någon som har kontakterna.
  • Andreas Wallin, 15 år, Jädraås:– Ja, man bara frågar någon kompis.

I Ockelbo är det fler niondeklassare än genomsnittet som dricker stora mängder alkohol – och några problem med att få tag i alkohol har inte eleverna på Perslundaskolan.

Annons

Nu deltar kommunen i ett nytt projekt för att vända utvecklingen.

Den senaste gången man gjorde en undersökning av Perslundaelevernas alkoholvanor visade det sig att eleverna i nian hade sämre vanor än på andra skolor.

– De hade väldigt dåliga siffror när det gäller högkonsumtion, många dricker väldigt mycket när de dricker, säger folkhälso- och drogsamordnaren Mia Törnblom.

Därför har kommunen tackat ja till att delta i Öckeröprojektet, ett nytt projekt där sammanlagt fem kommuner ska kartlägga ungdomars alkoholvanor. Därefter är syftet både att minska ungdomarnas alkoholkonsumtion och att höja debutåldern.

Ute i korridorerna konstaterar Perslundaeleverna att det inte är någon större konst att få tag i alkohol även om man inte har åldern inne.

– Det är många som dricker så jag tror nog att det är enkelt, säger Linnea Norman, 16 år.

Kompisen Pernilla Jansson, 15, håller med.

– Alla känner ju alla här i Ockelbo, så om man inte känner någon äldre som kan köpa ut har man alltid någon kompis som gör det.

Stor enkät

Första steget i projektet togs i går, när politiker och tjänstemän från kommunen hjälpte till att genomföra en stor enkätundersökning bland eleverna.

Den ska nu skickas till Göteborg där projektledningen går igenom den.

Nästa steg är i första hand att medverka på föräldramöten, informera och diskutera alkohol med föräldrarna och på olika sätt se till att ungdomarna väntar längre med att dricka.

– Börjar man dricka tidigt kan det leda till andra, svårare grejer som narkotika. Riskerna är större, säger Törnblom.

Förutom Ockelbo kommun deltar också Bollnäs, Vansbro, Malung och Gällivare i projektet.

Annons