Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entreprenörer i rörelse

Fyra dansare krälar runt på scengolvet i en röra av vita skrynkliga dokument; papper, papper, papper.

Annons

Ett nyskapat dansverk hade premiär i Gävle i går och det som möjligen gestaltades var hur man som frilansande kulturarbetare dränks i byråkrati.

I slutet av stycket framförs en glad och publikfriande ballongdans.

Hade kulturarbetarna sålt sig, vilket löste alla problem? Eller var det tvärtom så att när de till sist rullade utnyttjade över scenkanten så illustrerades konstens död?

Jag vet inte. Men ballongerna verkade i alla fall hålla.

Dansverket ”Mot väggen” är specialskrivet för en nationell tvådagarskonferens, Generator 2012, som hålls på Gävle Konserthus just nu.

Verket borde för all del kunna väcka diskussion, men var inte särskilt provocerande och med tanke på sammanhanget var det väl troligare att publiken intresserade sig för frågan: hur kan man tjäna pengar på det?

Generator är en intresseorganisation för ”kulturella och kreativa näringar” eller som det mer uppriktigt heter i stadgarna: upplevelseindustrin.

Konferensen syftar till att skapa ett bra svenskt kulturföretagsklimat kan man säga, genom nätverkande (branschens favoritord) mellan kommuner, landsting och näringsliv. Tv-kända, förra Filmkrönikan-programledaren Orvar Säfström var engagerad som konferencier för att smickra deltagarna – ”ni är early adopters” – och entusiasmera.

På plats är alltså själva utgångspunkten att kultur ska vara en nyttighet – och framför allt nyttig för den ekonomiska tillväxten. Konstnärer, skådespelare, dansare, ska mjukas upp och trimmas in i rollen som egenföretagare. Mer ”näriga”.

Strunt samma om de hellre skulle råka definiera konstens uppgift som rakt den motsatta mot att göra nytta. Strunt samma tydligen om just begreppet ”ekonomisk tillväxt” ofta ifrågasätts av just konsten.

”Kulturnäringarnas betydelse för framtida tillväxt inom turismsektorn” var en av programpunkterna.

”Konstnären som destinationsutvecklare”, en annan.

Eller smaka på den här: ”Smaka på Kreatörskaravanen”.

Dansarna i dansverket ”Mot väggen” var klädda i vitskjortor och svarta entreprenörskostymer och ryggsäckar (fyllda gissningsvis av allehanda problem) som slängdes av inför ballongdansen. Inledningens knyckigt ensamma rörelser förvandlades efterhand till en kollektiv kraft.

Som ackompanjerande bakgrund projicerades en filmsekvens med olika konstnärsröster; ”man tror att vi jobbar för ingenting”, ”man blir trött när folk inte fattar att det tar tid att göra konst”. Men också: ”Facebook är ett bra sätt att marknadsföra sig”. Lite smorning åt båda håll.

Gävleborg har de senaste åren blivit ett län där det skapas dans, likaväl teater och film. ”Mot väggen” är nyskrivet av koreografen Destiny Johannah Bergvall från Söderhamn, på uppdrag av Region Gävleborg, Landstinget Gävleborg och Generator Sverige.

Titeln ”Mot väggen” är tänkt att associera till regissören Faith Akins biofilm med samma namn. Filmen handlar om några människors tunga kamp för att bryta sig ur traditionella och djupt tragiska mönster. Parallellen är dock långsökt. Om man inte ska se det som att detta beställningsdansverk går helt på Generatorlinjen och hyllar upplevelseindustrin som konstens frälsare.

Men nej, det tror vi väl ändå inte. Hoppas konferensdeltagarna tog sig en funderare innan föreläsningar som ”Att kapitalisera på sin kreativitet” tog vid.