Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Entusiaster driver på för miljövänligare Järbo

Det är gott om ekologiska varor i matbutiken. Flera husägare har satt solpaneler på taket. Många köper närproducerat.
– Vi har fått upp hållbarhetsfrågorna på agendan, säger Elisabeth Blomgren, ordförande i föreningen Omställning Järbo

.För två år sedan var de med om att starta det EU-stödda projektet. Järbo skulle bli en så kallad pilotby med syftet att visa hur man kan leva på ett mer hållbart sätt på landsbygden.

– Vi har nått ganska många Järbobor utan att gå ut och missionera eller komma med pekpinnar, säger Olle Thåström, en av ett 20-tal aktiva i föreningen.

Projektet avslutades i våras men föreningen fortsätter driva frågorna och ordna olika aktiviteter för att fler ska få upp ögonen.

EU-stödet på 75 000 kronor slussades via organisationen Leader Gästrikebygden som övervakade projektet. Pengarna finansierade bland annat annonser, publikationer och lokalhyror.

– Första halvåret var en läroprocess. Vi hade svårt att få genomslag, säger Elisabeth Blomgren.

Vändningen kom när de tog hem tre grisar, Linderödssvin, som fick böka på en plätt mitt i byn. Det väckte uppmärksamhet och gav upphov till diskussioner om bland annat maten ur hållbarhets- och etisk synpunkt.

På hösten ordnades en matfestival i Järbo Folkets hus. Svinen slaktades och tillagades. Cirka 200 personer samlades kring matborden.

Nästa steg blev en tidning som gjordes i samarbete med elever på Gullhedskolan och friskolan Prosperitas i Järbo. Temat var framtiden, hur Järbo skulle kunna vara 2024. Tidningen delades ut i byn och på Landsbygdsriksdagen i Sandviken.

– Många som läste den frågade efter bland annat Wingården, ekohusområdet som vi berättade om. Det visade att visionerna inte var långt från verkligheten, säger Elisabeth Blomgren.

En bild i tidningen visade en mustpress som påstods vara serietillverkad i Järbo. Det var inte sant. Men mustpressen finns i verkligheten, i ett exemplar, hemma hos Olle Thåström.

I höstas mustades över ett halvt ton äpplen i pressen. Det blev 325 liter, berättar han. Äpplena samlades från trädgårdar runtom i byn – ännu ett handfast exempel på nära odling.

Olle Thåström har också ett stort växthus och planerar för gemensamhetsodling där flera odlare kan samsas och sedan samlas för skördefest på hösten.

– Att odla är ett bra sätt att träffas, säger han.

Hur ser målen ut för 2015?

I planerna ingår den så kallade Framtidsveckan i mitten av april. I fjol handlade mycket om energi. Det blir troligen samma tema i år.

Elisabeth Blomgren berättar att drygt en handfull bybor har installerat solpaneler på taket, bland andra hennes närmaste granne. Flera är på gång.

Hon hoppas också att föreningen kan komma ut och prata med elever i förskola och grundskola, om bland annat återbruk.

Är det lättare eller svårare att leva hållbart på landsbygden än i stan?

– Lättare. Här kan jag påverka mer, som att odla egna grönsaker. Tyvärr begränsas man av transporterna, säger Olle Thåström.

De efterlyser bättre kollektivtrafik och utbyggd fiberteknik så att man lättare kan jobba hemifrån.

– Det finns mycket mer att göra, säger de båda entusiasterna.