Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Episk knogmacka

Pixarmonster i all ära, men är det nåt som lockar min inre tolvåring till biografen är det när en välkänt sakkunnig regissör slår på stort och realiserar en actionjätte till vision. J.J. Abrams gjorde det med ”Cloverfield”, Steven Spielberg med ”Jurassic park” (igen i år med 3D-glasögonen på) och nu har turen så kommit till Guillermo Del Toro att hänföra med sitt passionsprojekt.

Och imponerar gör han så det ryker om det. Den skenbart simpla storyn, om kolossala bestar som väller ut ur en dimensionsreva i Stilla Havet för att göra livet surt för mänskligheten, är inte så korkad som den ser ut. Har man följt Del Toros karriär vet man att halvmesyrer inte är hans policy. Metodiken han använder för att bygga upp sina världar är både kreativ och detaljrik, och kan utan överdrift jämställas med en ung George Lucas. Innan han gick över till den mörka sidan så att säga.
I den hoppfattiga kampen mot de mäktiga Kaijus (samlingsnamnet för alla monster) har man låtit bygga robotar, så kallade Jaegers, av matchande storlek. Skalan när dessa giganter drabbar samman medför inte fåtalet tappa-hakan-moment. Gåshud på episk nivå när en Jaeger plockar upp ett fraktfartyg och drämmer till en Kaiju i nyllet. Sanslösa fighter. Sanslöst kul.

Visuellt krämas det på ordentligt med storslagna datoreffekter. Dock ej sinnesbedövande hjärndött som ”Transformers” och andra närbesläktade filmer. Man vill, som ett litet bortskämt barn på julafton, bara ha mer.
Nyanser i manus och karaktärer är väl kanske inte i fylligaste laget, men handen på hjärtat: är det verkligen huvudskälet till att vi sitter i salongen? Mänskligheten som förmedlas genom Jaeger-piloterna och krigets effekter på samhället, räcker ändå mer än väl när den är så finessrik i övrigt.
Vänta inte på Blu-ray släppet. Det här är knogmackor och monstervrål som ska ses och upplevas på stora duken.
Mikael Stånggren