Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric från Gävle gjorde själv en gör det själv-tvätt

Efter 400 lass fyllnadsmassor och tusen arbetstimmar har Eric Larsson sett sin dröm gå i uppfyllelse: en biltvätt i Hemlingby Köpcentrum.

Mellan Jula och Biltema på den tomt som först projekterades för en hamburgerrestaurang har han under hösten färdigställt en gör det själv-biltvätt med sju hallar och fyra platser för invändig dammsugning. Idén fick han för drygt fem år sedan när han med sitt vanliga företag, Gävle Grävteknik, utförde mark­entreprenader vid Södertälje kraftvärmeverk.

– Där bredvid fanns det en anläggning där det var fullt tryck trots att det var vinter. Sedan dess har jag planerat för något liknande på hemmaplan. Tidigare var det här mer en grej i södra Sverige, men nu är det rena kapplöpningen norrut.

Det byggs tvätthallar även i Bollnäs, Hudiksvall och Sundsvall.

Det har varit ett hektiskt år. Gävle Grävteknik har utfört alla grundarbeten på Kungsbäck där 263 studentlägenheter byggts. Nu har man ett liknande uppdrag i Örebro där det planeras för 285 studentboenden. Parallellt har Eric Larsson sedan juli arbetat med biltvätten i Hemlingby.

– Jag har gjort det mesta själv, det har varit tufft, men vädret har varit gynnsamt. Det är roligt att bygga åt sig själv. Jag ser det här som en avlastning till min vanliga verksamhet, ytterligare ett ben att stå på, säger han.

Eric Larsson har köpt loss tomten på 2 500 kvadratmeter och förberett för ett reningsverk. Nu renas vattnet i tre steg, i tre tankar om var­dera 7,5 kubikmeter, innan överskottet hamnar i dagvattendammen vid rondellen närmast E 4.

Tvätten har åtta olika program. Kunden köper polletter i en slags bankomat och tvättar med hetvatten i en högtrycksspruta med en speciell borste där smuts inte fastnar. Två av tvättplatserna har 3,8 meter i höjd och är anpassade för höga fordon.

Snabbtvätt kostar upp till 40 kronor, vanlig tvätt mellan 80 och 100 kronor.

– Om det står en bil i någon av hallarna varannan timme så går det ihop. Lite av en chansning är det, men med tanke på mängden bilar här på Spängersleden, i köpcentret och det nya bostadsområde som planeras här intill är jag optimistisk, säger Eric Larsson.