Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Sahlström Institutet lär av skolor i Europa

Eric Sahlström Institutet

i Tobo ska samarbeta med skolor i Tyskland och Italien. Utbytet rör undervisning i nyckelharpa och kursupplägg.

Lärare, elever och administrativ personal ska delta i det tvååriga projektet till vilket man söker EU-medel. Tierps kommun och kommunerna i Tyskland och Italien har skrivit på ett avtal om samarbetet, något som är viktigt vid ansökan.

– I Tyskland har de flera hundra en- till tredagars kurser per år. Det är ett spännande upplägg. De har inga terminskurser som hos oss, säger Håkan Larsson, marknadsförare för Eric Sahlström Institutet i Tobo som är Svenskt folkmusikcentrum.

Vid flera tillfällen har lärare och administrativ personal från Eric Sahlström Institutet varit på den tyska skolan och i februari åker de till Italien. Representanter från de europeiska skolorna har också varit i Tobo.

– Ditte Andersson härifrån undervisar sedan fem år på de skolorna, säger Håkan Larsson.

– Samarbetet är väldigt bra för spridningen av nyckelharpa. På kontinenten spelar de inte folkmusik på instrumentet utan barockmusik och medeltida musik, säger Esbjörn Hogmark, medlem i institutets styrelse.

Hogmark menar att EU-utbytet kan väga tungt då Eric Sahlström Institutet söker medel från kulturrådet. För något år sedan beslutade staten att institutet skulle få minst 1 miljon om året, dessutom får de lokala bidrag.

De båda europeiska skolorna har funnits i mer än de tio år som Toboskolan existerat. De sysslar med en mängd instrument och kultur.

– Italienaren Marco Ambrosini upptäckte på 80-talet nyckelharpan på ett museum i Norge. Ihop med eldsjälen Karsten Evers införde han för fem år sedan nyckelharpa på skolorna, berättar Esbjörn Hogmark.