Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Sahlström Institutet lär av skolor i Europa

Eric Sahlström Institutet

i Tobo ska samarbeta med skolor i Tyskland och Italien. Utbytet rör undervisning i nyckelharpa och kursupplägg.

Annons

Lärare, elever och administrativ personal ska delta i det tvååriga projektet till vilket man söker EU-medel. Tierps kommun och kommunerna i Tyskland och Italien har skrivit på ett avtal om samarbetet, något som är viktigt vid ansökan.

– I Tyskland har de flera hundra en- till tredagars kurser per år. Det är ett spännande upplägg. De har inga terminskurser som hos oss, säger Håkan Larsson, marknadsförare för Eric Sahlström Institutet i Tobo som är Svenskt folkmusikcentrum.

Vid flera tillfällen har lärare och administrativ personal från Eric Sahlström Institutet varit på den tyska skolan och i februari åker de till Italien. Representanter från de europeiska skolorna har också varit i Tobo.

– Ditte Andersson härifrån undervisar sedan fem år på de skolorna, säger Håkan Larsson.

– Samarbetet är väldigt bra för spridningen av nyckelharpa. På kontinenten spelar de inte folkmusik på instrumentet utan barockmusik och medeltida musik, säger Esbjörn Hogmark, medlem i institutets styrelse.

Hogmark menar att EU-utbytet kan väga tungt då Eric Sahlström Institutet söker medel från kulturrådet. För något år sedan beslutade staten att institutet skulle få minst 1 miljon om året, dessutom får de lokala bidrag.

De båda europeiska skolorna har funnits i mer än de tio år som Toboskolan existerat. De sysslar med en mängd instrument och kultur.

– Italienaren Marco Ambrosini upptäckte på 80-talet nyckelharpan på ett museum i Norge. Ihop med eldsjälen Karsten Evers införde han för fem år sedan nyckelharpa på skolorna, berättar Esbjörn Hogmark.