Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eric Torells död bör resultera i åtal

Annons

Eric Torell är 20 år när han dödas av polisen. Han har Downs syndrom och smiter ut från sin pappas bostad i Stockholm när natten är på väg att övergå i morgon den 2 augusti 2018. Med sig har han ett leksaksvapen. Den natten kommer poliser avlossa 25 skott och det skott som dödar Eric Torell träffar honom i ryggen. Eric Torell som älskade poliser.

Två av de tre poliserna som tillsammans avlossade hela 25 skott mot funktionsnedsatta Eric Torell var nyutexaminerade, oerfarna poliser, som trots sin bristande yrkeserfarenhet alltså avfyrade sina tjänstevapen.

Det som hände den där natten bör bli föremål för en rättsprocess. Av det enkla skälet att en händelse där poliser skjuter 25 skott mot en funktionsnedsatt människa behöver få en förklaring där det även av domstol avgörs om det inträffade utgör ett brott eller inte. Det är den svenska staten skyldig Eric Torell och hans anhöriga.

Eric Torells död aktualiserade viktiga frågor om polismyndigheten i Sverige. Frågor som handlar om polisutbildningens kvalitet och utformning och polisens arbetssätt. Vi är många som undrar hur det kunde komma sig att Eric Thorell ansågs utgöra ett sådant hot mot polisen att 25 skott, varav det dödande träffade honom i ryggen, ansågs vara motiverat. Det som hände Torell sänker förtroendet för polisen. Inte minst när agerandet försvaras av andra poliser och till och med hyllats i en sluten Facebookgrupp med ord om att de poliser som dödade Eric Torell är en heder för yrkeskåren, vilket bland annat Aftonbladet rapporterat om.

Åklagaren i ärendet överväger nu att väcka åtal. Poliser har delgivits misstanke om brott. För att åtal skall kunna väckas måste åklagaren anse det finnas tillräcklig bevisning för att den misstänkte skall ha begått ett brott. Att åtal väcks är viktigt, eftersom allt annat är en signal om att polisen är en myndighet där inte ens dödligt skjutvapenvåld mot en helt oskyldig, funktionsnedsatt människa leder till åtal om tjänstefel. Det skulle vara ett besked som inte heller gynnar polismyndigheten.

Eric Torells mamma, Katarina Söderberg, var i veckan försiktigt positiv efter beskedet om att poliser delgivits misstanke om brott och att ansvarig åklagare nu överväger åtal. Om utsikterna att åtal kanske kommer väckas mot individerna ansvariga för hennes sons död säger hon så här:

"Självklart blev det ett ljus som tändes, för om det blir åtal betyder det att vi äntligen får veta vad som hände den där ödesdigra morgonen."

Eric Torell dödades av statligt anställd personal. Därmed är staten också skyldig att ge Eric Torells familjen en förklaring till de händelser som ledde fram till deras sons död och låta en domstol avgöra om det hela utgör brott eller inte.