Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik bäst i World cup – och svensk bandy trogen

Stjärnorna har flytt den svenska bandyn. Men den bäste är fortfarande kvar. Han heter Erik Säfström, och spelar i SAIK.

– Löjligt bra, helt klart turneringens bäste spelare, säger lagkamraten Johan Löfstedt.

Annons

SAIK var så nära, så nära att nå finalen i World cup. Men det blev förlust i semifinalen mot Zorkij (4–5) i en match där ryssarna skoningslöst utnyttjade de misstag som SAIK bjöd på.

Efter ett trevande gruppspel visade SAIK i lördagens slutspel att stämpeln "bäst när det gäller" fortfarande sitter där den ska. Först genom att köra över Edsbyn i kvartsfinalen med 4–0, varpå gamle storspelaren Patrik Södergren vandrade in i omklädningsrummet och utbrast:

– I dag skulle man vilja vara inne i Erik Säfströms huvud och få känna hur det är.

Erik själv skrattar när vi påminner honom.

– Ha ha, jag hörde det. Men sista halvtimmen var jag så trött så då var det faktiskt helt tomt i huvudet.

Om det finns en zon så var Erik Säfström inne i den. Full kontroll, inte ett misstag. Det var talande att Zorkijförsvaret valde att kasta sig över honom och ta en utvisning i stället för att riskera ett baklängesmål när SAIK gick för en kvittering i sista anfallet.

– Makalöst, helt makalöst. Det gick inte att ta bollen från honom. Turneringens bäste, så känns det, säger SAIK-tränaren Peter Isaksson.

Och Johan Löfstedt, som skadade axeln i gruppspelet och fick se slutspelet från läktaren, kunde bara hålla med.

– Löjligt bra. Och att han orkar åka så mycket? Men han är väl vältränad...

När World cup spelades för precis ett år sedan var läget det omvända. Erik Säfström hade en tung period och fick det samlade omdömet "det här kan han inte vara nöjd med" av Sporten.

Formsvackan varade fram till jul. I SM-slutspelet var han sedan en av SAIK:s bästa och nu.. vad händer resten av säsongen?

– Jag känner att jag utvecklas hela tiden här i SAIK, och det måste man göra. Men vi höjer oss allihop, vi har så många vinnarskallar, det finns nåt här som gör att vi vinner de matcher vi ska. Ja, utom mot Zorkij då. Men jag tycker vi var det bättre laget.

Det var inte bara Erik Säfström som imponerade i World cup. SAIK-spelet sitter där det ska, och laget kommer få bära favoritskapet även denna bandyvinter.

– Det blir nog så ja, och vi är bra när vi spelar så här. Men det är tajt, det är många lag som kan vinna elitserien.

Annons