Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eriksson tror på Saab

Billtillverkaren Saab hotas nu öppet av nedläggning. Men Gävles enda Saabhandlare Christer Eriksson tror inte att bilmärket försvinner.


– Jag tror inte att ägarna skulle kasta alla investeringar på nya produkter i sjön.

I gårdagens Svenska Dagbladet uttalade sig General Motors, GM:s vice styrelseordförande Rob Lutz och meddelade att en nedläggning av Saab kan bli aktuell. Han liknade företaget vid en sjuk patient som inte går att rädda.

– Saab har varit en finansiell katastrof. De har bara gjort vinst ett år av de 20 år som GM ägt Saab. Nu måste vi göra något när GM är i finansiell kris, säger han till tidningen.

Men i samma artikel gav Saab Automobiles svenska vd Jan-Åke Jonsson en mer positiv bild av framtiden och den delas av bilhandlaren Christer Eriksson i Gävle.

– I min värld, med kontakter i Sverige och Europa, finns en nedläggning inte ens med på kartan. Det är absolut ingen tes vi arbetat efter, förklarar han.

Christer Eriksson tror inte att GM är berett att kasta alla investeringar i nya modeller i sjön. I stället tror han mer på en försäljning eller en avknoppning.

– Drömmen vore en avknoppning med både Saab och Opel, tycker han.

Redan nu är samarbetet mellan de båda GM-ägda märkena Saab och Opel mycket utvecklat och i flera modeller finns samma komponenter.

Spekulationerna kring biltillverkarens framtid och en eventuell nedläggning kan ha en negativ inverkan på affärerna tror Christer Eriksson.

– Det som är oroligt är att turbulensen skapar en oro runt märket. Att köpa bil handlar om stora pengar och det är viktigt att kunden har förtroende för märket, så det är klart att oron påverkar.

Officiellt ska Saab genomgå en översyn och ska kanske säljas. Enligt GM:s Europachef Carl-Peter Forster som också är ordförande i Saab ska bolaget skiljas från ägaren GM och få en mer självständig ställning. Det säger han till Dagens Industri.

Under december förra året registrerades enligt branschorganisationen Bil Sweden 17 156 nya personbilar, vilket är en minskning med 44,2 procent jämfört med samma månad 2007.

– Det märks för alla. Vi får se om det blir mer för Saab på grund av krisen, det är för tidigt att säga, konstaterar Christer Eriksson.

Saab 9-3 sålde näst bäst i Sverige förra året.