Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erixån i New York

I dag är det vernissage för en Gävleutställning i New York.

My home town, Gävle, Sweden, presenterar sig konstnären Annika Erixån.

Hennes utställning öppnar i AIR Gallery. Känt som USA:s första ickekommersiella feministiska galleri. Beläget i konstnärskvarteren i Brooklyn, strax efter bron över från Manhattan.

AIR Gallery är känt också från Sandviken. Sommaren 2011 bjöds galleriets alla 40 medlemmar in för att ställa ut i Sandvikens konsthall.

Den här sommaren fortsätter Annika Erixån det konstnärliga utbytet och samarbetet. Hon har rest till New York med sin utställning ”Spacetime of one’s own”. I bagaget fanns bland annat verket ”Box 75”. Det består 75 numrerade pappersark med namngivna kvinnoporträtt, som vikts till kartonger.

Boxarna ska kunna adopteras av galleribesökarna för 75 dollar styck. Behållningen går oavkortat till ”the women shelter” Blåklockan i Gävle. ”Till stöd för det arbete de gör för att skapa eget space till behövande kvinnor”. Annika Erixån är inspirerad av bland annat Virginia Woolfs tankar om det egna kvinnorummet (men även kvantfysik – rumtid!) och har gjort hundratals målningar av kvinnliga förebilder. Exempelvis Kata Dahlström, Elfriede Jelinek, Frida Kahlo, Sigrid Hjertén, Marie Curie, Hannah Arendt – och Yoko Ono som New Yorkborna åtminstone garanterat känner till. Även om många huvuden ses bakifrån; Erixån låter nackarna tala, kvinnogenerationerna som gått före oss.

En del av materialet visades i vintras i Hälsinglands museum, Hudiksvall, under namnet ”Rumtid”. Arbetarbladets konstkritiker Niels Hebert recenserade, han skrev:

”Porträtten visas alltså som ett bildspel. Jag tror att de gett ett betydligt starkare intryck om porträtten funnits i original på bildspelsväggen. Det är så mycket bildspel överallt. Kanske dyker de upp någon annan gång.”

Ja, visst dök de upp. I New York! Dock fortfarande som projektioner, förutom i de högst påtagliga boxarna.

”Spacetime of one’s own” invigs torsdag 27 juni och pågår till och med 21 juli.

BJ