Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erkänn jämställdhetsvinsten

Annons

Nu har det hänt igen. Vänsterpartierna kritiserar alliansen vårdpolitik och säljer därmed i ett bräde ut hela sin ambition om ett jämställt samhälle.

Den här gången är det vänsterblockets Martin Villner som i debattartikel starkt ifrågasätter privata vårdgivares existens. Argumentet: det går inte att bevisa att de bedrivs mer kostnadseffektivt än sina offentliga motsvarigheter. Det är förvånande att en ung person från vänster missar den starkaste fördelen med att privatisera delar av välfärdssektorn, nämligen jämställdhetsvinsten.

Men han är inte den enda. Titt som oftast hörs det från vänsterhåll att alliansen inte gjort något för ökad jämställdhet. Nu senast Claes Borgström och Gudrun Schyman på SvDBrännpunkt. Men vari ligger deras egna lösningar? I vänsterpartiernas samhälle har kvinnan gått från att vara hemmafru till att bli samhällsfru. En samhällsfru som får hushållspengar av det offentliga och likt Florence Nightingale ska vara trogen sitt kall och nöjd med sin lott även om den är liten och begränsad. Centerkvinnorna tror på en sådan enkel lösning som att låta en stor del av Sveriges kvinnliga anställda (vårdektorn) få välja arbetsgivare. Genom att konkurrera med sin kompetens så kan de då påverka sin arbetsplats och sin lön. Därför ser vi de självklara jämställdhetsvinsterna i apotekmonopolets avskaffande, trygghetssystemet för företagare, LOV och etableringsrätten. Ekonomiskt jämlikhet borde vara ett av de främsta målen att sträva efter för alla feminister. Att låta kvinnor slippa leva ur hand i mun är dessutom viktigt för kvinnlig integritet och frihet. För vad är enklare, att lämna en våldsam relation när du har pengar till nästa hyra eller när du är totalt beroende av din make för ekonomisk försörjning?

När det gäller att lösa de enorma utmaningar som finns inom jämställdhetsområdet så måste man våga tänka nytt och tänka stort. Och då räcker det inte bara att hojta om stärkt offentlig sektor. Alla reformer som alliansregeringen gjort är inte på plats ännu. Men viktiga steg har tagits. Och de har tagits på en grundläggande nivå, inte genom populistiska spel för galleriorna. Och just därför är de så viktiga. Men det är tydligen ett tankesteg för långt för vänsterpartierna. Skärpning! Vi vet ju att ni är smarta människor egentligen!

Karin Ånöstam
Riksdagskandidat för Centerpartiet
Gävleborg

Mer läsning

Annons