Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bakverk som orsakar storm

Jag loggar in på facebook och läser att svenska akademin stryker ordet "negerboll" från sin ordlista. Ja men så bra, det var väl på tiden tänker jag. Men jag blir nyfiken på vad andra tycker när jag ser att det finns omkring åttio kommentarer till artikeln.

Jag anar naturligtvis att det kommer att vara övervägande "buhuu buhuu stackars mig som älskar att säga negerboll!" Jodå, visst hade jag rätt i det. Kränkta stackare tycker att det är fördjävlig att ordet stryks. Jag tänker låta er ta del av några kommentarer, så att ni förstår hur kränkande vissa tycker att detta är.

"Spelar ingen roll om dom tar bort ordet från en jävla bok, jag kommer att säga ordet så länge jag lever."

"Snart kommer väl Sverige och svensk också att strykas!"

"Snart finns inte vårt svenska språk kvar längre. Såå löjligt!"

"Snart får man väl inte säga att en tröja är svart."

"Snögubbe borde tas bort, har funnits minst lika länge som negerboll"

"Sjuka sjuka land."

"Man kan inte ens säga ordet svart längre."

"I så fall måste vi ta bort vitkål och rödlök också."

"Där försvinner svensk historia."

Ja där är ett litet urval över vad folk skriver. Jag känner spontant: vad är det för fel på folk? Jag vill göra en dokumentär där jag intervjuar dessa människor, och den kan heta: "hur många idioter finns det i ett kommentarsfält?"

Det sitter alltså någon bakom ett tangentbord och gastar om att vitlök och rödlök ska tas bort, för det är ju i så fall lika kränkande. Men kära nån, jag tar mig för pannan och tänker att nej det måste vara ett skämt? De som på riktigt blir förbannade över detta måste skämta?!

Hur kan man tycka att det är rent åt helvete att man tar bort ett ord som anses kränkande och stötande?

Man brukar lite fint säga att man ska välja sina strider. Men visst, ni som tänker strida för ordet negerboll och gnäller över att ni anses rasistiska när ni gör det, till er vill jag säga en sak: ni kanske inte är tvättäkta rasister, men jag är ganska så säker på att ni har främlingsfientliga åsikter.

Ni anses av mig och många fler som obildade, dumma och bakåtsträvande och jag tycker att ni ska kila ner i grottan igen.