Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett besök i huvudstaden

/

Annons

står jag där, först som vanligt. Självklart börjar det duggregna.
Till slut kommer resten av klassen och den abonnerade bussen svänger in vid skolan och alla tar plats. Naturligtvis hamnar jag nära lärarna. Bussen som skulle avgå klockan åtta, går på tomgång när vi väntar in några eftersläntrare. De dyker upp och bussen åker. Regnet blandas med solsken, busschauffören tar på sig solbrillor och känner sig extra cool när han flyger ut på E4an. Jag börjar redan tröttna på att åka buss.

sitter världens pratkvarn, varför ska man alltid hamna bredvid en sån när man minst av allt vill? Sorry Matilda. Jag ignorerar hennes pratande om kaffe och hundar, tar fram i-poden. Öronen fylls av det härliga ljudet av Reine Brynolfssons dova stämma när han läser Stieg Larssons bok – Män som hatar kvinnor.
Hon pickar mig på axeln och frågar om jag hör vad hon säger. Jag sätter Reine på paus, ursäktar mig så mycket och vi börjar prata om våra vuxenpoäng, om kaffevanor och medmerakort.

och vår koncentration riktar sig ut genom bussfönstret. Vi tittar på allt som svischar förbi och pekar ut var den andre bor någonstans. Jag pekar på en sten och säger ”där bor du” och vi börjar skrocka som två tanter på syjunta. Det märks att vi är lite uppspelta på vårt äventyr till Stockholm. Matilda gormar att om fyrahundra meter slutar stängslet utanför och då kanske vi blir påkörda av en älg. Vi gapskrattar åt felsägningen och vi känner att vi verkligen skulle behöva lite energi. Varför säger man fel när man vet vad man vill ha sagt?

gör vi våra studiebesök. Vi får en karta där vi ser vart vi ska och en tid då vi ska mötas. Vi har lång lunch, så vi strosar på stan ett tag. Vi besöker lite olika mystiska affärer och kommer sedan på att vi måste äta och hitta till Moderna museet. Hur kommer vi dit? Vi börjar med hjälp av kartan att lokalisera oss. Tur att man har haft en och annan lektion i orientering. Enligt kartan ska vi över en bro utan namn. Vi traskar neråt hamnen och upptäcker att vi är vid riksdagen och slottet. Passande eftersom vi ska över någon av broarna där. Vi börjar gå åt det ena hållet, men efter ett tag inser vi att vi skulle gått åt andra hållet, vi vänder på klackarna och går neråt. Vi hinner gå en bit innan vi upptäcker att gatan har samma namn som den första och att vi gått rätt från början. Vi hittar tillslut rätt bro som leder ut till ön där Moderna museet ligger, där hittar vi ett café. Beställer kaffe för två och en varsin grillad macka. Hinner nätt och jämt till samlingen.

bland Andreas Gurskys bilder känner vi att det är dags för en kaffe till. Vi fikar en sista gång och återvänder till bussen för hemfärd. Äntligen. Humöret på resenärerna börjar ta slut men ett gäng trotsar resten och har lite allsång längst bak. Reines röst tränger fram i mina öron, jag ägnar honom all uppmärksamhet de närmsta två timmarna. Väl hemma känns det skönt att kliva av bussen, jag går hem och känner mig helt färdig.

Mer läsning

Annons