Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bra förslag

Moderaterna ska bli bäst på valfrihet, även inom arbetslivet. Det tycker partiets partisekreterare Sofia Arkelsten och föreslår nu att moderatstyrda kommuner ska erbjuda sina anställda heltidsarbeten.

Det är ett sjukt bra förslag!

Jag vet att det sedan länge är ett fackligt krav, men jag blir glad i alla fall.

”En klockren Moderatfråga”, kommenterar Arkelsten, och förklarar att Moderaterna nu bör ta sin roll som arbetsgivare lite mer på allvar. Ja, det kanske kan betraktas som en Moderat-fråga. Jag tycker att det är en humanfråga. Att mot sin vilja arbeta deltid eller som timanställd påverkar inte bara hur mycket pengar som kommer in på kontot, det påverkar även resten av livet. Föräldrapenningen, sjukpenningen och pensionen, allt bygger på inkomsten. Och har du inte ett heltidsjobb blir ersättningen därefter. Alltså omöjlig att överleva på om du inte har ett heltidsjobb, eller en partner som försörjer dig. Dessutom har möjligheten att stämpla upp till en heltid efter regeringens nya regler blivit löjligt små. (75 dagar nu mot tidigare 300).

Ett problem i Arkelstens förslag är dock den senaste tidens privatisering av offentlig sektor. Allt fler anställda inom offentligt finansierad verksamhet är anställda privat. Sedan 2006 har antalet anställda inom offentlig verksamhet minskat med över 25 000 personer. Samtidigt har antalet anställda inom den privata sektorn inom vård och utbildningssektorn ökat, dock inte med lika många, det ska ju gudbevars sparas. (SCB, sysselsatta inom vård och omsorg fördelade på sektor). Om erbjudandet om heltid även ska gälla dessa kvinnor (ja, det handlar främst om kvinnor) låter Arkelsten vara osagt.

Svenskt Näringsliv menar att rätt till heltid skulle göra det svårare för unga och nyexaminerade att komma in på arbetsmarknaden, och farhågor har väckts att det skulle leda till ohemula kostnader. Men hallå! Tanken har hela tiden varit rätt till heltid för den som så önskar, inte något förbud att arbeta deltid.

Partisekreterare Arkelsten föreslår alltså att de 93 kommuner och nio landsting som i dag är moderatstyrda ska erbjuda sina anställda heltid. Att organisera om en verksamhet på det här sättet innebär vissa problem, det kan kommunledningen i Gävle vittna om (som beslutade om rätt till heltid redan 2001 och som fortfarande inte nått riktigt i mål), men bra förslag är som sagt bra förslag.

Fast Arkelstens förslag kanske behöver förankras lite mer bland Moderatpolitiker runt om i landet. När Arbetarbladet inför senaste valet ställde frågan om rätt till heltid svarade Gävlemoderaten Lars Beckman (numera riksdagsledamot):

”Det är det mest dumma förslag som någon kommit på att driva”.

Jag tycker dock att inställningen borde vara en annan: Alla borde kunna leva på sin lön.