Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett demokratiskt valsystem i Gävle kommun vid valet

Gävle kommun har ett odemokratiskt valsystem. Ett orättvist system som starkt gynnar socialdemokraterna. Vid valet 2010 fick socialdemokraterna två mandat för många. Det här är inte Vitryssland eller något annat land med en outvecklad demokrati. Det är Gävle kommun!

Beslut om ett nytt valsystem i Gävle måste tas under 2013 för att gälla vid valet 2014.

Avser socialdemokraterna att fortsätta med det odemokratiska valsystemet i Gävle?
Kommer socialdemokraterna att försöka behålla makten genom ett riggat valsystem när antalet röster inte räcker för att få majoritet i fullmäktige?

Vad säger miljöpartiet? Vad säger vänsterpartiet? Kommer de att stödja ett system som ensidigt gynnar socialdemokraterna? Trots att de själva riskerar att förlora på detta? Vid förra valet förlorade vänsterpartiet ett mandat på grund av att det orättvisa systemet.

En statlig utredning, 2011 års vallagskommitté (SOU 2012:94), anser att problemet är så allvarligt att den föreslår en rad åtgärder för att det inte ska bli möjligt att genom att manipulera valsystemet skaffa sig flera mandat än vad som väljarna har ansett i valet.

Utgångspunkten för det svenska valsystemet är att det ska vara proportionellt. För att åstadkomma detta vid kommunvalet föreslår kommittén att utjämningsmandat ska införas och om ett parti får för många mandat ska mandaten återföras. Men dessa ändringar kommer att tillämpas först vid valet 2018.

Om Gävle kommun, liksom andra kommuner, följer vallagens regel om att valkretsarna ska vara lika stora kan ett rättvist valsystem fås redan vid 2014 års val.

Vi har med hjälp av uppgifter från kommunjurist Markus Svensson och GIS-utvecklare Kaj Waldenby tagit fram ett förslag till ett demokratiskt valsystem inför valet 2014. Förslaget följer vallagen och Gävle kommun delas in i två lika stora valkretsar.


Inger KällgrenSawela (M)

Roland Nilsson(M)

OppositionsrådLedamot i valnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel