Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett fall för Louise” – det lägsta av det låga

”Ett fall för Louise” har som bekant blivit anmält av Bris till granskningsnämnden eftersom Bris anser att det inte är etiskt försvarbart av SVT att exponera barns smärta och sårbarhet i tv.

Annons

Man menar också att programmet strider mot FN:s barnkonvention eftersom det inte ser till barnets bästa i och med exponeringen. Jag håller med. Barnet kan omöjligt varken inse eller förstå vad det innebär att visa upp sig själv och sitt känsloregister och jag tycker att det är rätt att programmet har blivit anmält.

Dock kan jag tycka att Bris är lite inkonsekventa med vilka program som anmäls. ”Inlåst” i TV4 till exempel, ännu ett program som passade på att utnyttja unga människors sårbarhet, om än inte på samma sätt. Mig veterligen har inte programmet anmälts. Kanske för att de unga var äldre. Kanske för att dessa ungar redan var på glid (som om det skulle vara en ursäkt?).

Jag förstår dock den här idén med att hjälpa människor och det hade kunnat vara jättefint. Jag förstår tanken som ska synas bakom båda dessa program. Men, om man ska vara cynisk; i slutändan handlar det väl bara om underhållning? För så fort det visas i tv-rutan är det ju precis vad det är, underhållning. Människor, i det här fallet barn och ungdomar med diverse problem och besvär, visas upp på bästa sändningstid för att underhålla andra människor. Och visst, man kan hävda att en del som tittar gör det för att själva få råd, tips och hjälp. Visst finns de. Men det är knappast endast för dem som dessa program finns till. De finns, liksom alla andra programsatsningar, till för att höja tittarsiffrorna.

Bris menar i sin anmälan mot ”Ett fall för Louise” att alla föräldrar inte heller kan förstå konsekvenserna av exploateringen av sina barn och det är därför de lägger hela ansvaret på den ansvarige utgivaren, i det här fallet SVT. Man släpper föräldrarna helt.

Och visst, jag tycker att SVT ska ta sitt ansvar men samtidigt kan jag känna att föräldrarna borde ta sitt. Varenda normalbegåvad människa borde väl, kan jag tycka, inse och förstå vad som är eller inte är särskilt hälsosamt för sina barn. Och jag har svårt att förstå varför dessa föräldrar väljer att ställa upp med sina barn och sina problem i tv, hellre än att ta dem till en familjeterapeut. Jag förstår inte alls grejen, jag gör faktiskt inte det.

Nu är jag visserligen av den åsikten att det över huvud taget är ganska osmakligt att göra underhållning av verkliga människors problem och missfunktioner. Att använda sig av barn och ungdomar, det blir lite som det lägsta av det låga. Jag hoppas att Bris anmälan går vägen. Och jag hoppas att det även får andra kanaler att tänka om, en eller två gånger innan de producerar liknande program.

Minna Jonsson

Annons