Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett frö till fred

Än en gång rapporterar massmedia om krig och konflikter mellan judar och palestinier, denna gång mellan Israel och Gaza.

Och än en gång påminns vi om att våld föder våld! Oskyldiga drabbas, dödas och lemlästas. Tragedi efter tragedi. Och det militärindustriella komplexet av krigsindustrier gnuggar händerna – även svensk krigsindustri!

Men mitt i allt detta elände, som massmedia så noggrant och ibland bra beskriver, så kommer följande reflektioner:

. De fredskämpande och icke-våldsprincipfasta judarna och palestinierna får som vanligt ingen uppmärksamhet. Exempelvis de 80 invånarna i Fredens Oas (Neve Shalom/Wahat al-Salam), mitt emellan Jerusalem och Tel Aviv, som sedan 1970 har levt ihop och bjudit in tonåringar från båda folkgrupperna till fyradagarsseminarier i att gå till djupet av konflikten. Tack och lov att jag fått lära känna dessa fredsälskande judar och palestinier. Kristna, muslimer, judar och ateister.

Vad dessa människor vill, och som redan NF (= Nationernas Förbund), nu FN, lovade var en tvåstatslösning. Med en oberoende och självständig judisk stat, och en likadan palestinsk stat.

Men FN, USA, arabländer och EU är för fega och bara träffas och pratar i det oändliga. Varför gör inte massmedia större upplysningsartiklar om de freds- organisationer som finns på båda sidorna i stället för att ”gotta” sig i våldsjournalistik?

Visste du, att en av de få riksdagsförslag/utredningar som stoppats från att komma upp i plenum var Inga Thorssons utomordentliga genomgång av möjligheten att göra en omställning av krigsindustriprodukter till civila produkter. Den var för bra för freden och icke-våldskampen!

En vädjan till olika kyrkor och föreningar: bjud in både judar och palestinier till demonstrationer och manifestationer. Det är det, som är konsten: att våga se båda sidorna och på så vis stödja kämparna för en rättvis fred!

Upp till kamp för icke-våld och en rättvis fred, varhelst det är aktuellt!

kyrkoherde i Västland och före detta volontär i Fredens Oas samt aktiv i dess svenska Vänförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel