Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ”judiskt” krig?

Birgitta Ohlsson pekade ut Hamas som ansvarig för situationen kring och i Gaza. Inga reservationer fann plats i hennes platta, ensidiga retorik. Den sammanföll med partiledare Björklunds för några dagar sedan. Folkpartiet reder ut kriget; palestiniernas fel.

Annons

Carl Bildt, som rest hem från världen för att delta i riksdagsdebatten, hade inte samma förenklade syn; ansvaret får delas mellan Hamas, raketerna mot civila israeler är oacceptabla, och staten Israel som isolerat Gaza. De instängda måste snarast ges ”ett människovärdigt liv”.

En israelisk röst, uppfångad i gränsstaden Sdrot, hördes i radions morgoneko, den bröt av från Bildts ganska sansade resonemang: ”Gör rent hus i Gaza”! Det räcker med att läsa av svenska rapporter och lyssna på uppskakande palestinska röster för att uppfatta att ”rent hus” är en relevant beskrivning av det israeliska kriget.

Inte mycket har lämnats kvar oskadat och ur ruinerna har minst 1 300 döda grävts fram, några med förfärande skador efter fosforbomber. Israel har konsekvent och systematiskt dödat, raserat, förstört och krossat Gaza och dess invånare.

Krigsbrott har dokumenterats i Gaza, med överväldigande övervikt för israeliska brott mot folkrätten och krigets lagar. Övergreppen följer linjer som dragits upp under decennier av förföljelser och trakasserier mot palestinierna.

Ockupationens rasistiska vardag är väl känd, alla som reser i området kan se med egna ögon.

När vittnen träder fram och berättar, till exempel om bosättare som vräker folkskit över palestinier i Hebron, misshandlar, spottar och skrämmer skolbarn i varenda ockuperad stad och by och förödmjukar palestinier i alla vardagliga situationer, invänder och protesterar Israels vänner. Kan de läggs skulden också här på Hamas.

De ser inte den palestinska vardagen, eller blundar. Inför de otvetydiga bevisen på förfärande övergrepp vänder de kanske bort blicken.

Men Israels absoluta rätt till självförsvar täcker inte in flera hundra döda barn, söndersmulandet av FN-skolor, bomber mot sjukhus eller raserandet av institutioner finansierade av Sverige och andra länder. Birgitta Ohlsson väljer att inte se det här.

”Vänstern” slås ihop med stollarna i Folkfronten och andra nazistiska spökbrigader som kletar ner synagogor med hakkors eller formulerar sig på olika mörkbruna bloggar. De är få, men användbara.

”Vänstern”, som historiskt stått för absolut motstånd mot nazister och högerextremister, beskylls för att ur källaren gräva upp ”judehat” och peka ut ”judar” som särskilt ondskefulla.

Annars är det just vänsterns skribenter som konsekvent skiljer mellan staten Israels krigsförbrytelser och den judiska staten. Det är inte ”judar” som urskillningslöst skjutit och bombarderat Gazas försvarslösa invånare, det är statens Israels krigsmakt och statens lojala soldater.

Mer läsning

Annons