Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett kafferep som förr

Länsmuseet Gävleborg bjöd i går in till ett riktigt hederligt kafferep. Först hölls föredrag där besökarna fick lära sig om kafferepets historia, sedan serverades kaffe och sju sorters kakor.

Kafferepet är en del av det svenska kulturarvet. Det menar byggnadsantikvarie Ulrika Olsson och konstintendenten Ted Chikasha som i går höll i en välbesökt föreläsning om traditionen att bjuda in sina vänner på fika, skvallra lite och kanske byta ett och annat kakrecept.

Kafferepet slog igenom på allvar på 1930-talet och var riktigt stort även på 1940-talet.

I dag har en ny generation blåst liv i kafferepet. Renässansen märks bland annat bland unga bloggerskor som har tanten som stilförebild både vad gäller livsstil och mode.

– Men den yngre generationen laddar gamla företeelser med nya värden, säger Ulrika Olsson.

Hon och Ted Chikasha har letat i gamla husmodersböcker från 1930-talet för att få fram vad som var typiskt för ett riktigt kafferep på den tiden.

Viktigt för värdinnan var en riktigt vacker spetsduk på bordet.

– Den skulle vara av finaste sort och gärna ligga på en färgad underduk, berättar Ulrika Olsson.

Det traditionella svenska kafferepet ska inte förväxlas med en kakbuffé där man får välja och vraka bland kakorna hur som helst.

– När vi pratar om sju sorters kakor handlar det om sju olika kategorier av kakor och de ska ätas i en bestämd ordning, berättar Ted Chikasha.

Så här är ätordningen:

1. Vetebröd (bulle eller längd).

2. Ljus sockerkaka

3. Mörk sockerkaka

4. Ljus, torr småkaka

5. Mörk, torr småkaka

6. Fylld småkaka

7. Bakelse (ofta något med mandelmassa eller en toscakaka)

Först därefter fick man ta tårta – om man nu orkade.

När deltagarna tog plats vid de vackert dukade borden i museets kafé uppmanades de att följa den ordningen.

Ingrid Rådberg, 90 år, var en av dem.

– Jag är så gammal så jag har varit inne i kafferepssvängen på riktigt. Det var trevligt både att få träffa sina vänner och att fika. Jag tycker mycket om kaffebröd.