Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett land som många andra

Partiets högerfalang skakar sina huvuden och förklarar sin oro; det här ser inte bra ut. Ohly ett osäkert kort. Miljöpartiet? Inte pålitligt. En öppning för högeralliansen, partiet borde inte ha sålt ut delar av den kommande ministären. Varför gör Mona så här?

Annons

Men statsministern, sedan en tid helt utan glädjeämnen i sin dagliga tillvaro, förklarar sig nöjd. Kommunistspöket plockas fram och landets alla borgerliga ledarsidor sluter upp: Sverige glider åt vänster, kanske bort från fastighetsskattens alla förmånliga detaljer och uppluckringen av arbetsrätten.

Och hur skall det gå med kärnkraften, bensinpriset och skatterna när miljöpartiet flyttar in på några departement? Svåra frågar, och i bästa fall räcker de ända fram till september 2010.

Verkligheten, under några decennier inte lika komplicerad, visar att socialdemokratin samarbetat väl både med vänstern och miljöpartiet i frågor som vägts som viktiga för landet.

Vänstersamarbete har prövats i några europeiska länder, utan att näringslivet flyttat ur, banker socialiserats och arbetsgivarnas organisationer infiltrerats av fackets kommandotrupper. Livet går vidare, som i Norge. Då och då slår sig partiledarna, från vänster och höger, ner för att lösa upp några knutar, som i högeralliansens Sverige.

Där, under Reinfeldt, är det inte så muntert. ”Superbudgeten” har ännu inte avtäckts, men är sedan länge makulatur, antalet varsel når snart historiskt höga nivåer, bank- och finanskriser ligger kvar trots att Borg bannat direktörerna och så har vi ju bilkrisen; den måste lösas på något sätt. Regeringen grubblar på den saken.

Några opinionsmätningar väger av folkviljan; 17 procents skillnad för några månader sedan, minst tio i dag. Regeringspolitiken biter inte på väljare som ser sina grannar och vänner varslas, slås ut eller jagas av Försäkringskassan. När några tiotusen sjunker mot existensminimum, fler blir utförsäkrade och antalet lediga jobb kan räknas i några hundratal faller hela jobbpolitiken mot underjorden.

Räcker Ohly ensam till för att väga upp alla dessa trista detaljer?

Mer läsning

Annons