Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett litterärt utedass

Tidigare fanns här grisar och höns. Numera har ladugården byggts om till en verktygsbod med ett dass i ena änden. I Britt-Marie Linde och Erik Modins hemlighus kan man lösa korsord och lära sig om dassets historia utan att vara rädd för insyn.

Annons

När paret Erik Modin och Britt-Marie Linde var på jakt efter en sommarstuga för 22 år sedan föll de för gården utanför Marma. Stuga med jordkällare, lillhus och stor trädgård lockade, men det var faktiskt ladans inbyggda dass som fick dem att slå till.

– Det var så roligt att dasset fanns inuti ladan. Redan då stod handfatet med rinnande vatten här. Vi bor här hela somrarna så för oss är funktionen det viktigaste, säger Britt-Marie Linde.

För att komma till dasset, som ligger till höger i den gamla ladan, passerar man en stor vedhög, en hel del verktyg och andra prylar som hängts upp mellan träbalkarna i taket. Går man till vänster i ladan kommer man till en bastu som de själva byggt för några år sedan. Vid kyliga sommardagar har den använts ofta, både av dem själva och av Britt-Maries son och svärdotter som äger gården tillsammans med dem. Men denna sommar har bastun stått kall.

– Vår utomhusdusch har i stället runnit flitigt, säger Erik Modin.

Väldekorerat

Dasset är luftigt och här finns mycket att titta på. De gul- och vitmålade väggarna pryds av flera affischer, blommor, blåmålade hyllor och en almanacka.

I rummet finns bekvämligheter som el och rinnande vatten och frigolitringen värmer den bara stjärten. Långsittarna kan också läsa naturböcker, lösa korsord eller läsa om dassets historia. Här finns nämligen ett bibliotek i miniformat och givetvis hittar man en bok med dass-fräckisar i hyllan.

– En historia som faktiskt är sann hände för ungefär femton år sedan. Vi hade haft en bröllopsfest här vilket gjorde att tunnan fylldes fort. På den tiden var dasstunnan gjord av kartong med en plastsäck i och när jag skulle tömma den dagen efter sprack den helt och hållet ute i trädgården, skrattar Erik och Britt-Marie fyller i:

– De två hundarna som vi då hade blev helt begeistrade och försökte springa mot avföringen. Jag skrattade så jag dog, men som tur var hann jag få tag i dem innan de kom fram till högen. Och jag höll i dem hårt tills Erik skyfflat bort allt.

Numera är tunnan stabil och gjord av plast, och för att undvika liknande dass-missöden sitter nu en skylt på dassdörren ”För herrarnas trängande behov, hänvisas till andra sidan vägen”.