Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett måste för alla som gillar deckare

/
  • Grymt bra. Snyggt skådespeleri och spännande psykologiskt spel gör ”L.A. Noire” till årets bästa spel.
  • Årets spel redan nu? Det här spelet tävlar med mästerverket ”Heavy Rain” om att bryta ner barriärerna mellan film och tv-spel.

Team Bonis ”L.A. Noire” är ett spel som omgivits av en närmast omänsklig hype.

Annons

Oavsett om det handlar om de ambitiösa skådespelarinsatserna eller om finansanalytiker som torkat svetten ur pannan på grund av utvecklarnas förseningar så skvallrar alla detaljer om att det handlar om något alldeles extra.

Inspirationen kommer från James Ellroys romaner och kriminalfilmer från den gyllene Hollywooderan där sammanbitna poliser och privatdetektiver gräver i mordhistorier präglade av svärta, ond bråd död och galanta och giftiga damer.

Los Angeles poliskår

Storyn kretsar kring krigsveteranen Cole Phelps som startar längst ner på karriärstegen i Los Angeles poliskår och jobbar sig upp.

Phelps är en reko polis i en kår som är på väg att ätas upp inifrån av korruption och maktmissbruk.

Till en början stiger han snabbt i rang, på grund av sina högt ställda ambitioner, men när han når toppen börjar det blåsa allt kyligare vindar, bland polisstabens högdjur som knappast drar sig för att ta mutor eller begå regelrätta mord.

Levande karaktärer

Och Team Bondi lyckas verkligen blåsa liv i det dekadenta Los Angeles anno 1947. Skådespelarnas rörelser har scannats in av 32 kameror, vilket ger väldigt levande karaktärer. Lägg till den minutiöst utmejslade staden och du har en värld att förlora dig i.

Huvudpersonen Aaron Stanton (känd från succéserien ”Mad Men”) gör ett fantastiskt skådespelarjobb, tillsammans med resten av den briljanta ensemblen. Och i regissören Brendan McNamaras händer suddas gränserna mellan spel och film ut på ett häpnadsväckande sätt.

Förundersökningar

Upplägget handlar till stora delar om tidsödande förundersökningar och förhör med misstänkta och vittnen. Och i det sistnämnda momentet ligger spelets stora behållning.

På grund av de naturtrogna karaktärerna skapas ett psykologiskt spel där det gäller att lista ut om den misstänkte talar sanning eller inte.

Utredningsarbetet på mordplatserna går ut på att läsa mordplatsen, undersöka offren och leta efter dolda ledtrådar som fotfolket missat.

Det här momentet kan säkert uppfattas som trist om du frågar en actionfantast, men jag älskar att luskamma mordscener och ha korrespondens med rättsteknikern på plats.

Spännande scener

Och apropå actionfantaster, det bjuds naturligtvis också på massor av spännande scener, från skottlossningar till biljakter till knytnävsslagsmål Naturligtvis känns det igen från ”Grand theft auto”-serien och det mesta fungerar lika klockrent som ett väloljat skjutjärn.

Har då spelet några brister?

Ja, faktiskt. Att köra bil mellan de olika uppdragen blir ganska tjatigt. Å andra sidan kan du låta din partner köra om du vill slippa orientera dig i jättestaden Los Angeles. Tjuv och polis-jakterna är inte heller riktigt genomarbetade och sen finns det små skönhetsfläckar här och där.

Underbara miljöer

Men de underbara miljöerna, skådespelarinsatserna och den rika variationen gör det här till ett måste för alla som älskar hårdkokta deckare. Det tävlar också med mästerverket ”Heavy Rain” om att bryta ner barriärerna mellan film och tv-spel.

Jag tror faktiskt jag vågar säga att årets spel är här, redan nu.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons