Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett nytt Chinatown i Gävle

Hundratals kinesiska studenter har de senaste åren flyttat in i Sätras punkthus. De allra flesta väljer så småningom att leta annat boende.
– Det är bra när man är ny att ha andra kinesiska studenter omkring sig. Men sedan när vi lärt känna staden lite bättre vill många bo billigare och närmare centrum och högskolan, säger Di Lin, som på engelska kallar sig Lindy.

Finns ett China town i Sätra? Ja, i några av husen på Sicksackvägen, Glaciärvägen, Pinnmovägen och Jökelvägen är faktiskt omkring hälften av de boende kineser. Men det märks inte så mycket när man rör sig i det slitna bostadsområdet. Inte ett kinesiskt tecken så långt ögat når. Inte särskilt många namn i trappuppgångarna klingar kinesiskt heller. Nej, på studentlägenheterna sätter Gavlegårdarna bara ut namn på dörrarna, svarar de.

Och det är just kinesiska studenter som bor här. Högskolan i Gävle rekryterar sedan flera år studenter från Kina. I höstas kom 132 nya studenter, och förra hösten ungefär lika många. De allra flesta får direkt vid ankomsten till Gävle ett rum i något av höghusen i östra Sätra. Två och två delar de en möblerad trea, eller tre och tre en fyra.

En av alla kinesiska studenter på Sicksackvägen är Yangzhuoran Liu, "Lucky". Han delar en trea med sin bästa kompis hemifrån, de kom till Gävle tillsammans i höstas för att läsa tre år på högskolan.

– Det är bra att bo så, vi kommer bra överens. Det är lite långt till skolan men nära till affären, säger han.

Affären, det är ICA Kvantum i Sätra centrum. Varje dag kommer några kinesiska studenter dit för att handla.

– Vi har märkt ökad efterfrågan på vissa varor sedan de kinesiska studenterna började handla här, till exempel fläskfärs och en del grönsaker. Det verkar som att de lagar mer mat själva jämfört med många andra studenter. Men jag skulle önska att de frågade mer om det är något de saknar i butiken, säger ICA-handlaren Fredrik Rydberg.

Lindy kom också till Gävle i höstas, för att läsa till socionom med inriktning på internationellt socialt arbete. Hon erbjöds också ett rum i Sätra, som kostade 2 684 kronor i månaden, men valde snart att flytta närmare centrum.

– Det var lite dyrt och onödigt stort för två. Nu bor jag så att jag kan gå till skolan, säger hon.

Lindy är inte ensam om att välja bort studentrummen i Sätra. Få andraårsstudenter bor kvar. Och av de nya studenter som flyttade in vid den här terminens början har redan ungefär femtio flyttat vidare, och fler är på väg.

Jiaman Tang har varit snart ett och ett halvt år i Gävle. Hon började också sin tid i Gävle i en av studentlägenheterna i Sätra, flyttade snart ner på stan, men är nu tillbaka i Sätra.

– Nu är vi tre som delar en lägenhet som vi hyr direkt från Gavlegårdarna för 4 700. Jag bor i vardagsrummet, det är helt ok. Vi har ett stort kök tillsammans. Men vi vill gärna ha en buss, säger hon.

Jiaman är aktiv i den kinesiska studentföreningen i Gävle, och de har bland annat engagerat sig för att få tillbaka den buss som förra läsåret gick mellan Sätra och högskolan. Den var för dyr och användes för lite, menade kommunen.

– Men när det är snö och is vill vi gärna åka buss. Förra veckan var det flera av mina vänner som cyklade omkull, jag också faktiskt, säger Lucky.

De flesta svenskar som Jiaman lärt känna hittills har hon fått kontakt med genom olika studiebesök som föreningen ordnat, eller genom sina kontakter med Gävle studentkår.

– Men unga svenskar är inte så lätta att komma nära tycker jag. Det är lättare med äldre. Kanske har många ungdomar redan sitt gäng, säger hon.

Åren i Sverige ser alla tre som en investering i framtiden och en möjlighet att få en "broader view", att uppleva annorlunda saker och bli lite mer vuxen.

– Jag åkte tillbaka till Kina över sommaren och mina kompisar sa att jag hade blivit annorlunda. Jag känner mig mer mogen också, man är tvungen att sköta så mycket själv här. Jag gillar det. Jag känner mig lugn och tillfreds i Gävle. I min hemstad i Kina är det lite mer hetsigt, säger Jiaman.

Lucky och Lindy kommer från en mindre stad i Kina, och tycker att Gävle på många vis påminner om hemma.

– Men jag gillar verkligen miljön, och det är så rent här, säger Lucky.

Lindy håller med, men tycker att det ibland känns lite väl tomt.

– Ibland när jag går hem klockan tio på kvällen känns det som om klockan hade varit tre på natten i Kina. Och på söndagarna finns det nästan ingenting som är öppet efter klockan fyra, det är lite ovant. I början var det kanske lite konstigt, men man vänjer sig. Det är en annan livsstil och det är ju poängen med att vara här, säger Lindy