Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt parti?

/
  • LYSSNARE? Tobias Billström har samlat intryck från partivänner, främst i skåne kanske, och satt samman ett politiskt program för invandringen: Vi drar in bidragen.

Det är möjligt att väga av den första tanken efter genomläsningen av den förmanande artikeln i DN; ”Moderatdemokraterna”. Den regerande alliansens ledande parti ställer sig intill de främlingsfientliga och river åt sig delar av dess väljarbas.

Annons

Nu, skriver Tobias Billström, en av landets ledande politiska populister, är det dags att ta ett helhetsgrepp på invandringspolitiken. Så läggs förslaget; dra in medborgarskapet för de som ljugit om sin bakgrund. Eller, något förvånande, mutat sig till sin nya svenskhet. Och lär er svenska!

De som anländer till vårt land bör höra upp; bosätt er inte i Rosengård eller i någon annan betong där era landsmän och anhöriga trängs i överbefolkade lägenheter. Flytta i stället till Norrlands inland, eller någon ort där arbete finns och erbjuds också främmande kulturer!

För den som envisas med släktlinjen drar vi av delar av de sociala bidragen. De som flyttar in i Rosengård, och andra betongorter, får inget bidrag alls, skriver Billström. Det är helhetsgreppet. En ny slags penningpolitik, med social utslagning som yttersta mål.

Det moderata förslaget är annars en lättkopia av Sverigedemokraternas utförliga och riktade diskrimineringspolitik. Inspiration anas från Danmarks och Norges fryntliga främslingfientliga partier. I Danmark är det regeringspolitik, i Norge växer Fremskrittspartiet mot fjällets topp.

Sverige, hittills i huvudsak befriat från samma eländiga och inskränkta budskap, anpassar sig under ledning av Folkpartiet, som vill splittra invandrarfamiljer. Jan Björklund tog initiativet, högerpartiet hakar nu på. Det handlar inte, som Billström och några till vill få oss att tro, om ett ”helhetsgrepp”; det handlar om konsten att vinna val.

Moderaterna, som skrävlar om att ”lyssna på folket” har samlat intryck från sina kommunalpolitiker, särskilt i Skåne, räknat på möjliga förluster till Jimmie Åkessons horder av skränande och brölande islamofober och skickat fram Billström för att visa upp resultatet.

Det som kunde diskuteras, exkluderingen, socialt, kulturellt av färgade och andra från avlägsna världsdelar, misslyckandet i betongens skolor, integration på allvar och den frånstötande diskrimineringen på arbetsmarknaden lämnas åt sidan. Ansvaret för detta tillstånd kan sökas hos ett antal regeringar, också socialdemokratiska.

Men att ta helhetsgrepp på de verkliga problemen, inte de ytliga som Billström håller sig till, skulle kosta för mycket och inte ge något mätbart i utbyte. Därför den här populismen.

Anständiga borgerliga politiker tog i går avstånd. För en gångs skull går det att ansluta sig till de yngre centerpartisternas ledare Magnus Andersson; han blev ”illamående”.

Mer läsning

Annons