Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett ofantligt slöseri"

Konsumenterna har tagit sitt ansvar med att sortera och samla in förpackningar. På producentsidan har det däremot gått åt motsatt håll. Aldrig någonsin har andelen förpackningar på marknaden varit så stor.

För 13 år sedan infördes det som kallas Förpackningsinsamlingen. Syftet var bland annat att minska förbrukningen av jordens resurser och mängden avfall, men en snabb överblick visar att utvecklingen gått i motsatt riktning.


Många förpackningar har visserligen blivit enklare att sortera och viktmässigt lättare, det vill säga - mindre andel material används för att tillverka dem. Åndå ökar avfallsmängden konstant varje år. Enligt Förpackningsinsamlingen sattes 954 400 ton förpackningar på marknaden 2002. Förra året var den siffran uppe i 1 053 897, vilket är en 10-procentig ökning.

Gynnar näringslivet
Bengt Ingerstam, ordförande för Sveriges Konsumenter i Samverkan, är kritisk till systemet som han menar är ett ofantligt slöseri med resurser. Det har dessutom lett till mer arbete för konsumenterna.
- Vi har belastats med både kostnaden och hanteringen. Det finns ingen gräns för slöseriet och det är ett system som gynnar näringslivet men inte konsumenterna, säger han och tillägger att det även påverkat honom i hemmet:
- Halva mitt kök är upptaget av kassar. Jag har sådana mängder sopor så jag blir knäpp. Sen är jag tvungen att åka iväg till återvinningsstationen där det många gånger ser värre ut än en kåkstad.

Tillväxtekonomin
Samtidigt som konsumenterna utför sin plikt och för tillbaka förpackningarna in i systemet, arbetar företagen med att öka försäljningen. Bengt Ingerstam påpekar att den förpackning som var tänkt att skydda en vara snarare har blivit en marknadsplats och ett sätt att få oss att handla mer.
- På så sätt tillfredsställer man hela tillväxtekonomin, som bygger på förstörelse, förbrukning och påverkan, och inte på konsumenternas behov.

Hans råd är att i så stor utsträckning som möjligt i stället köpa färsk mat och välja produkter som inte har onödigt stora förpackningar.
- Men det motverkas av handeln. Fiskdiskarna har ersatts av frysdiskar. Allt mer mat är färdiglagad och vi kan inte ens skiva ost numera, den ligger i småförpackningar på 100 gram. Man blir indignerad av den här utvecklingen.

Se över lagen
Sanna Due, handläggare vid enheten för produkter och avfall på Naturvårdsverket håller med om att man inte lyckats minska mängden avfall sedan lagen om producentansvar infördes. Hon säger att det kanske börjar bli dags att se över lagstiftningen och hur mycket resurser som används
- Det är där fokus kommer att ligga framöver. Vi måste göra mer för att nå miljömålet om att avfallsmängderna inte ska öka.

Lena Wreede/TT Spektra
lena.wreede@ttspektra.se