Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett ovanligt jobb

Jenni H Åsberg heter hon, en 23-årig tjej med höga ambitioner - att bli travproffs. Hon har redan vunnit dam-SM, men karriären har bara börjat.
Prima åker till Gävletravets stallbacke för att få en intervju med upptagna Jenni, hon står i en box och mockar.

Annons


- Jag är uppvuxen med hästar, eftersom min pappa är travtränare. Min första ponny fick jag när jag var fem år. Men jag tyckte att det var roligare med storhäst, och jag började på allvar med det när jag var sexton, innan hjälpte jag till med att köra och sköta hästarna.


- Jag tycker om hästar, de är personliga och det är det roligaste som finns. Man får så mycket tillbaka, dessutom är jag en grym tävlingsmänniska!


- Det är att lyckas med det jag håller på med, bli proffstränare och kunna försörja mig på det. Ha ett stort stall och hålla det på en bra nivå med anställda. Om det inte går vägen så vill jag hellre vara amatör med några hästar.


- Jag har två förebilder inom travet. Den ena är Stig H Johansson som tränare, han får alltid fram bra hästar. Och den andra är Örjan Kihlström som kusk, han är skicklig och värnar om hästarna i loppen.


- Det är när jag vann dam-SM i somras så klart! Och sedan är det Red Finesign, som är en egen häst som jag har kämpat med och som till slut har lyckats. Det är en skön känsla!


- Det är nog Romme travbana i Borlänge för att det går bäst för mig där. Men Solvalla är det finaste banan i landet.


- Jag var där förra sommaren i en månad. Det var en otrolig erfarenhet och det var jättebra där. Jag var hos en tränare som hette Blair Burgess, som har många bra hästar. Jag fick göra allt som de andra anställda fick göra. En häst jag fick köra, Ambro Device, som är världsrekordhållare i passgång, (en annan gren inom trav) det var häftig känsla! Jag vill gärna tillbaka till Kanada, oavsett om jag ska jobba eller bara hälsa på. Jag har även varit i Italien i ett halvt år efter jag gick ut gymnasiet.

 

06.00 Vaknar, äter frukost och fodrar hästarna
07.00 Tar ut hästarna i hagarna och mockar alla boxar
08.30 Kör och rider de hästar som ska tränas
13.00 Lunch
13.45 Pysslar och borstar hästar och fodrar hästarna igen.
15.00 Åker iväg på tävling.
17.00 Värmer upp hästarna som jag ska köra.
18.30 Tävlar.
21.30 Packar och åker hem.
23.30 Hemma i stallet.
00.30 Sover