Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett parti i otakt

Den socialdemokratiska ledningen och partiets medlemmar går rejält i otakt. När partiledningen på måndagen marknadsförde partiets höstbudget på DN debatt beskrev de sin budget som en "affärsplan". Det fick nog en och annan luttrad socialdemokrat att sucka djupt. För vilken gång i ordningen är svårräknat.

Något är knas i politiken. Inte minst gäller det de socialdemokratiska topparnas kommersialisering av politiken. Medborgarna är inte kunder. En statsminister är inte en VD. En budget är inte en affärsplan. Att beskriva en budget som en affärsplan är att förminska politiken, förminska alla de som kämpar inom partiet och inte minst – att förminska väljarna. Ledningens ordval är minst sagt olyckligt och gör att sakinnehållet i deras artikel försvinner. Ett sakinnehåll som främst fokuserar på jobbskapande, lovvärt i alla stycken, men i sak är artikeln tom på politiska nyheter. Det nya är istället partiledningens innovativa språkbruk. Som alltså inte föll ut särdeles lyckat.

Samtidigt som partiledningens artikel nådde tryckpressarna tog Gävle Arbetarekommun ett betydligt mer medlemsförankrat beslut. Den brännheta frågan om vinst i välfärden, som partiledningen mumlar och hummar kring, har Gävles socialdemokrater nu tagit ställning i. All vinst inom skattefinansierad vård, skola och omsorg ska återinvesteras i verksamheten. Det är innebörden i den motion Gävle arbetarekommun nu lämnat in till partikongressen i vår. Det är ett välkommet ställningstagande. För de skattemedel vi fördelar till vård, skola omsorg måste också gå till just det. Annars urholkar vi själva idén med den skattefinansierade välfärden. Att sätta ned foten i vinstfrågan är det inte bara Gävles arbetarekommun som gjort. I förra veckan klubbade Malmös arbetarekommun en motion med innebörden att socialdemokratin ska verka för en ickevinst-princip i välfärden. Under den följande veckan kommer ett flertal arbetarekommuner att ta ställning till liknande motioner. Debatten om vinst i välfärden kommer alltså med all säkerhet att bli en het fråga under kommande partikongress. Frågan är om partiledningen har svävat ned från sitt moln i marknadens himmel då.