Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett pensionssystem måste vara stabilt

I alliansen begriper alla att ett lands pensionssystem är alldeles för viktigt för att användas till politisk pajkastning, skriver Anders W Jonsson (C) i ett svar till Ulla Andersson (V) och Kalle Larsson (V).

Annons

Vänsterpartisterna Ulla Andersson och Kalle Larsson kritiserar på Arbetarbladets debattsida Socialdemokraterna för att de håller fast vid pensionsöverenskommelsen från 1994. Som allianspolitiker borde man kanske jubla över splittringen i vänsterkartellen men oron över vad resultatet skulle kunna bli grumlar skadeglädjen. Valet om ett år kan i värsta fall resultera i att vänstern får ett avgörande inflytande i svensk politik med Lars Ohly som tänkbar finansminister. Det kan leda till att det svenska pensionssystemet skrotas vilket borde inge stark oro för de flesta. Pensionssystemet är ett långsiktigt åtagande. Det handlar främst inte om vilken pension dagens pensionärer ska ha utan vad alla som arbetar kan förvänta sig den dag de går i pension. Ska vi kunna känna tilltro till systemet måste det vara finansiellt stabilt och vila på en bred politisk majoritet. Dagens 30-åringar måste kunna känna sig trygga i vad som gäller den dag de går i pension.

Sverige har lyckats med att skapa ett pensionssystem som är finansiellt stabilt och som dessutom vilar på en stark parlamentarisk majoritet, 90 procent av riksdagsledamöterna står bakom pensionsöverenskommelsen. Med tanke på den stora förändring som hela västvärlden står inför där antalet äldre snabbt kommer att öka avundas många andra länder oss. De flesta andra länder har nämligen pensionssystem som antingen inte är finansiellt stabila eller som hotar att raseras vid varje val. Det gör att medborgarna inte kan lita på att de får pension om 30 år vilket gör att de måste hitta andra egna lösningar.

När vänstern ställer krav på att Socialdemokraterna ska överge pensionsöverenskommelsen innebär det att även Sverige ska ha ett pensionssystem som ändras vart fjärde år. Får vänstern ett avgörande inflytande kan nog de flesta räkna ut att finansiell stabilitet inte längre kommer att vara adelsmärket för det svenska pensionssystemet.

I vänsterkartellen är det bara ett av tre partier som står bakom pensionsöverenskommelsen, det vill säga vill ha ett pensionssystem som är finansiellt stabilt och vilar på en blocköverskridande stark majoritet. I alliansen däremot begriper alla att ett lands pensionssystem är alldeles för viktigt för att användas till politisk pajkastning i ett riksdagsval.

Anders W Jonsson (C)

Mer läsning

Annons