Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett skolexempel på tryckfrihet

Mina artiklar om flyktingpojken och ambulansmännen i förra veckan blev mycket uppmärksammade.

Kan vara de mest lästa artiklar jag någonsin skrivit, tack vare den blixtsnabba spridningen av nyheten på nätet. Jag blev därför flitigt dunkad i ryggen både av kollegor och av många läsare.

Men det finns en nyckelperson bakom det här som ni kanske inte tänker på. Som var helt nödvändig för att ni skulle få läsa artiklarna.

Att en ambulanssköterska uttryckt sig minst sagt olämpligt om flyktingar och att en annan vägrat ta med flyktingpojken i ambulansen var känt i vissa kretsar i veckor före Arbetarbladets avslöjande. Ett antal personer hade hört vad som sagts och snacket gick bland blåljusmyndigheternas personal. Informationen lämnades också officiellt till ambulanssjukvården på ett ”blåljusmöte” med räddningstjänst och polis.

Men inte förrän en person bestämde sig för att nu får det vara nog, det här måste komma ut, fick jag veta det.

Och det krävdes medverkan från fler. Tipset måste kontrolleras och bekräftas så långt som möjligt. Ett par personer som jag kontaktade såg snabbt och professionellt till att jag fick ut de dokument och den information jag begärde, och hade rätt att få.

Det här är ett skolexempel på ett par av de viktigaste beståndsdelarna i den svenska tryckfriheten.

För det första: Den så kallade meddelarfriheten som betyder att var och en har rätt att anonymt, med lagstadgat källskydd, lämna uppgifter till massmedia. Jag skulle bryta mot lagen om jag avslöjar vem som är källan. Och chefer på myndigheter bryter mot grundlagen om de ens försöker ta reda på vem det är.

För det andra: Svenska myndigheter ska vara så öppna som möjligt. Allt är offentligt är grundprincipen. Allt annat är undantag. Var och en ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar. Och de ska lämnas ut snabbt och utan krångel även om innehållet är obekvämt för någon.

Så fungerar det långt ifrån alltid. Journalister stöter ständigt på myndighetspersoner som försöker mörka och trixa för att skydda sig själva eller kollegor.

Men meddelarfriheten och offentlighetsprincipen är grundpelare i demokratin, och nödvändiga för att motverka maktmissbruk.

Använd er gärna av dem!