Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett starkt välfärdssamhälle - med Alliansen

Annons

En långt gången inkomstutjämning är en förutsättning för den välfärd vi har i Sverige, skriver Olle Ljungbeck i en debattartikel (Arbetarbladet 8/8). Inte med ett ord nämner han att människors företagande och hårda arbete är helt nödvändigt för att det alls ska finnas några resurser att omfördela. Han illustrerar tydligt en vanligt förekommande åkomma på vänsterkanten: viljan att tala om fördelningspolitik jämte oviljan att förstå hur det man vill fördela faktiskt uppstår.
I Olle Ljungbecks värld, av det jag kan utläsa i hans artikel, är det vedervärdigt att människor får behålla mer av sina egna pengar: ”Under deras mandattid har vi sett hur arbetslösa, sjuka och pensionärer får bidra till de rikas, medelklassens och i viss mån även till dem som haft turen att ha ett arbete – skattelättnader.” De som tänker rösta på Alliansen gör det av ”egoistiska skäl”.
Att staten, tack vare Alliansen, nu tar lite mindre av hårt arbetande sjuksköterskor, städare och pappersarbetare kan alltså jämföras med stöld. Det är att ”ta” från dem som får bidrag, för att ”ge” till dem som förvärvsarbetar. Och tror verkligen Olle Ljungbeck att människor med dessa yrken ser sig som en del av de ”rika och vällottade” i samhället, vilket han hävdar i sin artikel?
Faktum är ju att staten nu tar lite mindre från de som tjänat ihop pengarna; regeringen har under mandatperioden ökat friheten för svenska löntagare. En sjuksköterska har idag en månadslön extra om året att röra sig med, tack vare jobbskatteavdraget. För dessa pengar får hon göra vad hon vill, och det är kanske där skon klämmer. Valfrihet är ju inte särskilt populärt hos vänstern.
Alliansens politik handlar om att belöna och stärka drivkrafterna för dem som arbetar. Bara genom att upprätthålla en tydlig arbetslinje kan morgondagens välfärd tryggas. Fortsatt Alliansstyre är en garant för ekonomisk ansvarsfullhet och ett arbetande Sverige. Mot det står de rödgrönas bidragslinje och statsfinansiella lättja.
Riktigt tragikomiskt blir det när Ljungbeck hävdar att regeringens politik ”ofelbart” kommer att leda till en situation liknande den i Grekland, Portugal och Spanien. Om han kunde läsa annat än socialdemokratiska flygblad skulle han upptäcka att Sverige, till stor del tack vare regeringens politik, är ett av de länder som klarat finanskrisen och lågkonjunkturen allra bäst i Europa.
Det Olle Ljungbeck efterfrågar – ett starkt välfärdssamhälle – mår bättre av ett fortsatt Alliansstyre än en rödgrön röra vid makten.

Jakob Nyström
Liberala Ungdomsförbundet

Mer läsning

Annons