Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett viktigt och efterlängtat sjukvårdsbesked

Från och med den 1 november kan patienter i Gävleborg läsa sina journaler på nätet. Det är ett mycket välkommet sjukvårdsbesked, inte minst givet att Gävleborgare som fått vård i Uppsala, kunnat ta del av sina journaler där ända sedan 2012 på nätet. Grannlänet Uppsala var nämligen först i landet med journaler på nätet.

Journaler på nätet är ett viktigt steg framåt i vården. Inte minst eftersom det sänker tröskeln för patienter att vara delaktiga i sin egen vård, förbereda sig inför besök, ställa frågor och utvärdera sina behandling. I journaler på nätet kan anteckningar föras av patienten, exempelvis kan man skriva in frågor som en påminnelse till sig själv inför nästa läkarbesök.

Tröskeln för att ta del av sin journal har tidigare varit relativt hög. För att få ut journalkopior har man tvingats begära ut dem och sedan invänta att de dök upp i pappersformat via posten. Papper och postdistribution som för övrig kanppast är den bästa garanten för att känslig journalinformation inte hamnar i fel händer på vägen mellan sjukhuset och dig.

Vad erfarenheten visar från Uppsala, är att läkare och sjukvårdspersonal varit långt mer avogt inställda till journaler på nätet än patienterna själva. Skeppsisen har främst handlat om ökad arbetsbörda, risk för att patienterna misstolkar vad som står i journalen samt att patienter skall få svåra sjukdomsbesked framför sin datorskärm.

Farhågorna rörande de skadliga konsekvenserna för patienten av att kunna ta del av sin journal på nätet har i stort inte infriats. Istället visar erfarenheten från Uppsala att patienterna vid onkologen i Uppsala som intervjuades i en djupstudie, upplever en större trygghet med vården och att möjligheten att ta dela av negativa besked hemifrån är viktigt för tryggheten. Dessutom ansåg 14 av de 15 intervjuade onkologpatienterna som läst sin journal på nätet att journaluppgifter skall göras tillgängliga utan fördröjning. Det förvånar inte. För den med cancer kan just väntan, väntan på provsvar och besked rörande delmoment i vården, vara mycket tärande.

Patienter är just patienter, inte barn. Den som är orolig för att vid sin dator mötas av ett negativt besked i journalen, har valmöjligheten att inte logga in och läsa. En möjlighet till 14 dagars fördröjning finns också tillgänglig för vården i systemet.

I stort handlar det hela inte heller om någon egentlig skillnad mot hur det såg ut förut. Möjligheten att begära ut sin journal har funnits även före den digitala journalens intåg. Att läsa om sitt hälsotillstånd i en pappersjournal är inte mindre dramatiskt eller traumatiskt än att göra det i pappersformat.

Från den 1 november slipper Gävleborgs patienter bara otyget att tvingas begära ut dem och få dem hemskickade via post.