Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-migranterna har bosatt sig i Älvkarleby – men inte på kommunal mark: "Kan inte säga hur vi skulle agera"

Gruppen med EU-migranter, som tidigare avhystes från Alderholmen och Sätra i Gävle, är för närvarande i Älvkarleby. Dock inte på mark ägd av Älvkarleby kommun.
– I det här fallet står de här husvagnarna på en annan markägares plats, säger Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun.

Arbetarbladet har tidigare rapporterat om den grupp EU-migranter, bestående av både vuxna och barn, som Gävle kommun kört bort från Alderholmen och Sätra ett antal gånger.

En oenig kommunstyrelse beslutade tidigare i år om att Gävle kommun inte ska erbjuda EU-migranter särskilda boplatser, utan tycker att de ska på bo på campingplatser och betala själva.

LÄS MER: EU-migranterna tvingas fortsätta flytta: "Vi kan inte ha ett parallellsamhälle"

Nu har de bosatt sig i Älvkarleby kommun, men dock inte på kommunal mark som i Gävle. Istället är det bolaget Bergvik Skog som äger den aktuella marken.

– Den informationen vi har är att markägaren kommer begära en avhysning av de här personerna, säger Marie Larsson (S), kommunalråd i Älvkarleby kommun.

LÄS MER: De rödgröna om EU-migranterna: "Det skulle räcka att hänvisa dem en markbit"

Kommunen har haft personal vid lägret ett flertal gånger, tillsammans med representanter från Bergvik Skog och polisen. De har även haft socialtjänsten på plats för att se hur situationen är för barn och hur det ser ut med nedskräpning.

– Det finns ju en tragik i det att dessa människor flyttas runt, men det är inte kommunal mark, säger Marie Larsson (S).

Hur skulle ni agera om de flyttar sig till mark ägd av kommunen?

– I nuläget kan jag inte säga hur vi skulle agera. Vi har en ganska bred politisk diskussion angående det här och det finns många frågor att fundera på. Det är inte så enkelt att avhysa, men vi har diskussioner ur ett humant perspektiv och hur vi rent konkret skulle göra, säger Marie Larsson (S).