Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-migranters bosättningar i Gävle stoppas – hänvisas till campingar

Kommunledningen har beslutat att EU-migranternas camping på Alderholmen ska rivas eftersom det kommer att bli en byggarbetsplats. Migranterna kommer bara att hänvisas till redan befintliga campingplatser, vilket innebär att Liberalerna och Centerpartiet har gjort en kovändning.

LÄS OCKSÅ: Tydligare direktiv kring avhysningar av EU-migranter

I nuläget räknar Gävle kommun att det är omkring ett 60-tal EU-migranter som vistas i staden och på Gävle strand finns det fyra tillfälliga bosättningar. Nu har kommunledningen bestämt att de bosättningarna ska tas bort.

– Man får helt enkelt hitta ett lagligt boende. I annat fall har vi en möjlighet i Sverige att vara på platsen i 24 timmar enligt allemansrätten, men man har ingen rätt att olovligt ockupera annans mark, säger kommunalrådet Helene Åkerlind (L).

Förhoppningen från kommunens sida är att migranterna flyttar frivilligt. Sker inte det kommer kommunen att begära handräckning av kronofogden för att avhysa personerna.

Beslutet är fattat av kommunledningen, och innebär att Centern och Liberalerna har gjort en u-sväng i frågan gällande kommunens ansvar. I en debattartikel i Gefle Dagblad från i maj i fjol, som undertecknades av bland annat Helene Åkerlind som då var kommunalråd i opposition, skrev partierna att kommunen bör "tillfälligt ställa i ordning en plats, där det finns latriner och möjlighet att hantera avfall".

– Det vi sa då var att vi ville ha en plats där man kunde samla alla eftersom man bodde så utspritt i Gävle, för att upprätthålla att man var tre månader i kommunen och ge stöd och hjälp. Kommuner som har försökt med att ha en kommunal plats med lite sanitära möjligheter som bajamajor eller något sådant, har visat att det är inte så enkelt. Många kommuner har stängt dem. Sen tar ju den nationella samordnaren klart avstånd från att göra sådana lösningar av juridiska skäl för kommunen, säger Helene Åkerlind.

Hon menar att kommunen inte kan ta på ansvaret för säkerheten på campingplatsen med exempelvis brandskydd.

– Det blir för stort det ansvaret, säger Helene Åkerlind.

Men det ansvaret måste ni ha varit medvetna om för ett år sen också då ni hade den andra hållningen?

– Ja, men då var det inte lika tydligt att det fanns en nationell samordnare som så tydligt avrådde från att man skulle ta det kommunala ansvaret.

LÄS OCKSÅ: Insändare: Mänskliga rättigheter gäller våra EU-migranter också

Samtidigt inleder kommunen ett samarbete tillsammans med frivilligorganisationer och kyrkor som innebär att redan beviljade pengar från fullmäktige ska användas till att öppna en mötesplats.

Där ska EU-migranterna ha möjlighet att få frukost, tillgång till dusch och tvätt samt få information om vilka lagar och regler som gäller medan de vistas i Sverige.

Migranterna på Alderholmen kommer att informeras om beslutet inom kort, och ska ha lämnat platsen i mitten av maj.

LÄS OCKSÅ: EU-migranters läger ska städas

Rättelse: I en tidigare version uppgavs det felaktigt att kommunstyrelsen hade beslutat om nya riktlinjer gällande EU-migranter, det är ett beslut som förväntas tas i maj eller juni. Det kommunledningen nu har bestämt är att ta bort bosättningarna från Alderholmen, utan att invänta riktlinjerna.