Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"EU ska vara den goda stormakten"

/

Abir Al-Sahlani står på tredje plats på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet 7 juni. Hon är 33 år och bor i Botkyrka utanför Stockholm. Abir Al-Sahlani är från Irak och kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn när hon var 15 år. Hon är systemvetare och har jobbat som politiskt sakkunnig på riksdagskansliet.

Annons

– I dag finns inga lagliga vägar in i Europa om man inte är asylsökande. Jag tycker att man har gjort en fästning av Europa i stället för en öppen basar, säger Abir Al-Sahlani.

– Jag vill att Europa ska vara den goda stormakten. Vår styrka står i vår enighet och när 27 medlemsländer pratar med en enad röst lyssnar världen. Därför måste EU bli en global aktör och vara på plats med valobservatörer och sjuksköterskor i andra länder.

– Den liberala gruppen i parlamentet är på 120 ledamöter så en enskild ledamot kan uträtta mycket genom att påverka sin grupp. Man är inte så styrd av partipolitik och kan sätta upp sin egen agenda.

– Ungefär 50–60 procent av kommunala frågor styrs av beslut på EU-nivå, till exempel hur mycket bussarna får släppa ut. Valet blir avgörande för åt vilket håll Europa ska gå. Ska vi låta de mörka krafterna ta över eller ska vi styra mot ett bättre och grönare Europa, säger Abir Al-Sahlani.

Mer läsning

Annons