Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-vapen mot Gaza-konvoj

Det var med stor sannolikhet också europeiska vapen som användes när israelisk militär anföll den humanitära hjälptransporten ”Ship to Gaza” i slutet av maj. En attack som dödade 9 fredsaktivister och sårade ytterligare mer än trettio.

Annons

Den slutsatsen dras av den internationella ”Kampanjen mot vapenhandel” som menar att det faktum att europeiska vapen uppenbarligen använts mot europeiska hjälparbetare är ett direkt resultat av vapensamarbetet mellan Israel och EU.

Den attackerande israeliska enheten, ”Shayetet 13” (”Enhet 13”), förfogar över såväl militärbåtar som helikoptrar bestyckade med europeiska vapen - antingen 76 millimeters kanoner från italienska OTO Melara eller 57 millimeters kanoner från svenska Bofors. Den italienska kanonen användes också vid attacken mot Gaza förra vintern, då 1.415 palestinier, varav 319 barn, dödades. Med i attacken mot ”Ship to Gaza” fanns åtminstone ett större fartyg, av Sa´ar klass 4.5, med 20 millimeters kanoner från schweiziska Oerlikon.

Också några av de attackerande helikoptrarna kan vara europeiska. Den israeliska marinen förfogar över två typer av helikoptrar, båda europeiska – Dauphins och Sea Panthers, byggda av respektive Aérospatiale-Matra (Frankrike) och DaimlerChrysler Aerospace (Tyskland) vilka numera tillsammans formar European Aeronautic Defence and Space Company N.V. (EADS). En tredje helikopter som deltog i anfallet har på videobilder identifierats som en amerikansk UH-60 Blackhawk helikopter.

Samtidigt med att EU enhälligt fördömt det israeliska anfallet mot hjälpkonvojen, och krävt en oberoende utredning, fortsätter man att oroa sig för möjlig vapeninförsel till – Gaza! Om vapen till Israel, och EU:s eget vapensamarbete med Israel, sägs däremot ingenting. Europeiska vapen kommer att fortsätta strömma in i Israel för att användas i nya anfall mot Gaza och kommande mord på palestinska demonstranter, utländska fredsaktivister och andra som vågar trotsa den israeliska ockupationen och kolonisationen av palestinskt land.

Den mest naturliga reaktionen från Sveriges regering på attacken mot svenskarna i ”Ship to Gaza” hade varit att omedelbart avbryta allt vapensamarbete med Israel och kalla hem den svenske militärattachén från Tel Aviv. Av detta blir intet. I detta ställningstagande för fortsatt stöd till den israeliska våldspolitiken är såväl regeringskoalitionen som oppositionen fullständigt eniga.

Gunnar Olofsson
Ordförande i Göteborgs Palestinagrupp

Mer läsning

Annons