Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU vill ha mer pengar och egen skatt

Annons

I slutet av juni, skall EU-kommissionen presentera ett formellt förslag om att införa en EU-skatt (för att försöka lura väljarna kallas det ”EU:s egna resurser”). Syftet är farligt enkelt: EU vill köra över medlemsstaterna genom att få en direkt inkomstkälla till EU:s kassakista. EU-kommissionen och EU-parlamentet vill varje år öka EU-budgeten rejält, men ”hindras” av ”snåla” finansministrar och nationella parlament.
Det är sagt att denna skatt skall vara ”skatteneutral”, alltså inte öka skattebördorna på EU-ländernas medborgare. Men basfakta inom ekonomi säger en annan sak. Vilken ny skatt som helst, vare sig det är genom moms, på flygtrafik eller inom banksektorn, kommer sist och slutligen att betalas av den enskilde medborgaren.
EU:s budget kritiserats både för slöseri och dåligt utfall. Vi behöver inte en EU-skatt, vi behöver bättre kontroll av den nuvarande EU-budgeten. Dessutom, av princip, är det så att EU skall styras av medlemsländerna, inte det motsatta. Därför skall inte EU ha rätten att beskatta medborgarna i medlemsländerna. Varje land skall ha exklusiv rätt att beskatta sig självt, EU skall inte ha inflytande över det.
Förslaget om EU-skatt har vissa starka anhängare i Sverige, bland annat EU-parlamentariker Göran Färm (S). Han är också en stark förespråkare av ökade EU-utgifter i en tid då man i nästan samtliga EU:s medlemsländer måste göra stora nedskärningar. Men nedskärningar är inte något som drabbar EU.
Det är viktigt att ta debatten med de politiker som bara vill öka EU:s makt och pengalystnad.. Vilken är de olika riktdagpartiernas linje i dessa frågor – den samma som EU-parlamentarikern Göran Färms? De som är för införandet av en EU-skatt måste träda fram och ta debatten. Vi, folket, vill veta nu!

För Junilistan Gävleborg
Margoth Hansen

Mer läsning

Annons