Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euro-entusiasterna har fel

Olle Ljungbeck tycker att Joe Formgren (19 mars) och övriga euro-entusiaster har fel och att kronans fördelar uppväger nackdelarna.

Annons

Tyvärr har du, liksom övriga euro-entusiaster fel. Även om det finns nackdelar med kronans för närvarande låga värde uppväger fördelarna många gånger nackdelarna.

Fler och fler framstående internationella ekonomer sällar sig till dem som anser att den bibehållna kronan räddar Sverige. Men även euro-positiva sådana har ändrat ståndpunkt.

Samtidigt gör du det enkelt för dig att bara tala om kronan/euron.

Så gott som alla framstående politiska ledare inom EU har nu insett att de så kallade konvergens- kraven eller stabilitetspakten som de också kallas har brakat samman totalt. Det finns ytterligt få av dessa i dag som inte inser att konvergens- kraven bara förvärrar den ekonomiska krisen. Som du kanske vet innebär dessa bland annat en gemensam ränta! Reglering av budgetunderskott med mera.

Fler och fler inser nu att en möjlig utväg ur krisen är ökade statliga investeringar. Detta lägger emellertid stabilitetspakten hinder i vägen för. Pakten gör det med andra ord omöjligt för respektive stat att agera efter vad situationen kräver just för respektive stat. Du har väl hört liknelsen om ifall alla villaägare i Sverige skulle ha en gemensam termostat placerad i Örebrotrakten! Det är just vad en gemensam ränta innebär för EU-staterna.


Gävle

 

Mer läsning

Annons