Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euron är ett misslyckat projekt

Annons

Euron har skapat en stor del av det ekonomiska kaos som nu råder i Grekland, Spanien, Italien samt på Irland eftersom dessa länder som en följd av deras deltagande i euron inte kan devalvera.

Hade dessa länder haft kvar sina nationella valutor med en egen nationell penningpolitik så hade de med stor sannolikhet för länge sedan devalverat vilket i hög grad hade besparat Europa från det ekonomiska kaos som nu råder.

Europa är inte ett optimalt område för en gemensam valuta, de europeiska ländernas ekonomiska strukturer är för olika. Detta påpekade en rad framstående ekonomer innan euron startade, tyvärr blundade EU: s makthavare för dessa varningar.

Det enda rimliga som EU: s makthavare kan göra är att erkänna att euron är ett misslyckat politiskt projekt. Euron har som sagt endast skapat stora ekonomiska spänningar med en ständigt växande arbetslöshet som en följd av att euroländernas gemensamma penningpolitik inte fungerar.

Låt oss avskaffa euron och återskapa euroländernas tidigare nationella valutor så att alla europeiska länder återfår en egen nationell penningpolitik samt en möjlighet till att devalvera i ekonomiska krislägen.

Jonas Andersson

Mer läsning

Annons