Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva räddade livet på syrrans man

Solweig Bastemarks man Bengt fick hjärtstopp precis efter brynäsmatchen i lördags. Då ryckte Solweigs syster Eva Skogberg in och hjärt- lungräddade Bengt.

Ladda ner Arbetarbladets nya app till Iphone eller Android för lokala nyheter direkt i din smarta telefon.

– Hade det inte varit för Evas och hennes man Mickes insats så hade det nog inte gått så bra, säger Solweig Bastemark, och kramar om lillasyster Eva,

Det var alltså efter matchen mot Malmö Red Hawks i lördags som de två paren tagit sig från Gavlerinken till bilen som var parkerad i de centrala delarna av Gävle som olyckan var framme.

LÄS OCKSÅ: Så får du dina tulpaner att leva längre

– Vi hade promenerat från bussen till bilen och Bengt hade precis satt sig i passagerarsätet i fram när han sade att det inte kändes bra. Att han inte fick luft, sedan tuppade han av, säger Solweig.

Eva Skogberg, som är distriktssköterska reagerade direkt.

– Jag såg på Bengts ögon och ansiktsfärg att det här var allvarligt. Det var på riktigt, säger hon.

NOMINERA: Vem vill du överraska med en tulpanbukett?

Hon sade till sin man Michael att han skulle sänka ned ryggstödet på passagerarstolen samtidigt som hon gick runt bilen och påbörjade hjärt- lungräddning på Bengt. Solweig hade strax innan det blivit ombedd av Eva att ringa 112.

Bengt var nu helt grå i ansiktet och helt okontaktbar. Efter en stunds räddningsförsök byter Michael av Eva, och kort efter det kommer räddningstjänsten och tar över räddningsinsatserna.

– Räddningstjänsten var på plats otroligt snabbt. Jag upplevde det som att det bara rörde sig om max 5 minuter. Kort efter kom också ambulansen, säger Eva.

Under det att Eva berättar om den dramatiska händelsen ringer det på Solweigs telefon.

– Det var Bengt. Han ska få en pacemaker inopererad och får kanske komma hem i morgon. Han tyckte det var perfekt att Eva fick en tulpanbukett, säger Solweig och kramar om Eva igen.

Håkan Hjelm är inre befäl på Gästrike Räddningstjänst. Han säger att det var fantastiskt bra att Eva påbörjade hjärt- lungräddningen så snabbt.

– Ju snabbar man gör något desto bättre, och otroligt bra att hon var distriktssköterska också, säger han.