Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva samordnar elevutbyten

/

Vasaskolan i Gävle ligger i topp i landet när det gäller internationella kontakter. Man sam­arbetar med skolor i många olika länder jorden runt.

Annons

Eva Noaksson jobbar som internationell samordnare på Vasaskolan. Hon hanterar logistiken bakom elevutbyten och fältstudier utomlands.

Med vilka länder sker Vasaskolans utbyten?
– Just nu pågår cirka fjorton utbyten med skolor runt om i världen. Exempelvis har vi sedan många år tillbaka utbyte med Beijing i Kina. Både elever som läser kinesiska och andra elever tar chansen att få delta. Vi har också utbyten med England, Italien, Nicaragua, Ryssland, Polen och Tyskland.
– Utbytesverksamheten syftar till att eleverna ska få träna språk och uppleva nya kulturer. Man deltar i lektioner på värdskolan och får göra spännande studiebesök. Man får också många nya kontakter och kompisar.

Hur tas kontakten upp med utländska skolor?
– Många av de här utbytena är gamla och startade innan jag började jobba på Vasaskolan 2004. Ibland har det startat med att
lärare och rektorer haft utbyte för att rekognosera och se om det
passar. Sedan har man successivt för in elevutbyten.

Vilka elever får åka?
– De elever som läst det aktuella språket har viss prioritet. Men det finns möjlighet för andra elever också beroende på hur många som vill åka. Om många vill åka sker ett visst urval så man får ju inte ha allt för dåliga studieresultat. De som åker måste vara bra representanter för Gävle och Sverige.

Vilka problem kan uppstå på ett utbyte?
– Sjukdomar, kulturkrockar och att man inte passar ihop med varandra. Det finns ju alltid lärare med på utbytena så det mesta kan lösas på plats. Lärarna från olika länder kan prata ihop sig och göra omplaceringar om det skulle behövas. Men utbytena brukar oftast fungera väldigt bra.

Helena Jäderqvist
prima@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons