Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva tänker lyssna på personalen

/
  • Eva Tjernström har befunnit sig i den politiska hetluften i många år som kommunalråd i hemkommunen Söderhamn och nu vill hon ta över styret i landstinget. Kraft hittar hon ute i naturen. Hon älskar att bada i Ljusnan, att vara ute i skogen och plocka svamp. Någon badbild ställer hon inte upp på, däremot får vi följa med på en promenad vid Stenö havsbad utanför Söderhamn.

Hon är naturälskaren som sprutar eld och gillar att köra runt i sin gamla röda cabriolet.

Nu vill hon ta över styret i landstinget Gävleborg.

Eva Tjernström (S) beskriver sig som snäll och lyssnande men också orädd, stark och envis.

Annons

Du är helt ny i landstingspolitiken – varför ska väljarna rösta på dig?

– Jag går in i det här med ett öppet sinne och en stor portion ödmjukhet. Jag är beredd att lyssna på alla goda idéer oavsett var de kommer ifrån. Jag tänker lyssna på personalen men jag tänker inte vara populistisk och säga att de ska bestämma allt. Jag tror också att jag har förmågan att samla människor kring de frågor som är viktiga.

Vilken är den viktigaste frågan i landstingsvalet?

– Hur vi ska klara av att ta hand om de äldre och multisjuka, det är en stor och viktig grupp som ofta glöms bort i debatten, och hur vi ska ta hand om alla barn och ungdomar som mår psykiskt dåligt idag.

Vad är det första ni gör om ni vinner valet?

– Det första vi måste göra är att sätta oss ned och diskutera hur vi ska klara av att både ha vård med spetskompetens när det behövs och ha en nära vård som klarar av att möta det stora flertalets vårdbehov.

Vad gör ni inte?

– Vi kommer inte att satsa mindre på primärvården i alla fall. En väl utvecklad närvård där människorna bor är det viktigaste.

Vad är största skillnaden mellan er och den borgerliga oppositionen?

– Jag tycker att de är ytliga och kommer med enkla lösningar på svåra problem. Jag blir ganska förtvivlad när de föreslår att det ska byggas nya p-hus och helikopterplattor som om det är a och o för att vi ska få en bra sjukvård. De pratar golv, väggar och tak medan vi vill prata om vårdens innehåll.

Vad ska ni göra åt de ständiga överbeläggningarna på sjukhusen?

– Inom vissa områden kan det finnas för få vårdplatser och då måste vi disponera om. Men problem med överbeläggningar har alltid funnits och kommer alltid att finnas eftersom behovet går upp och ned. Vi har inte råd att ha en överkapacitet av platser utan får försöka ligga på en lagom normalnivå.

Ni har höjt landstingsskatten flera gånger de senaste åren – blir det fler höjningar?

– Det hoppas jag inte. Man måste verkligen se till att man gör rätt saker för rätt människor innan man ens börjar fundera på att höja skatten igen.

Säg något bra som S åstadkommit i landstinget?

– Satsningen på primärvården tycker jag är bra, speciellt att det finns psyko-sociala team i hela länet.

Vad har varit mindre bra?

– Jag tycker att det var olyckligt att man gick ut och presenterade den strategiska planen innan den hade behandlats politiskt. Där fanns förslag om neddragningar som aldrig var aktuella att genomföra men som fortfarande sprider oro.

Säg något positivt om oppositionen.

– Även om jag inte delar deras åsikter så upplever jag att de jobbar seriöst och vill ha en bra utveckling för landstinget.

Vad vill du ha för samhälle?

– Jag vill ha ett samhälle där alla människor är lika mycket värda på riktigt. Ett samhälle där att vara sjuk eller arbetslös inte innebär att man blir en annan sorts människa och hamnar utanför och där vården är till för alla oavsett hur plånboken ser ut.

Mer läsning

Annons