Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evelina kör bil i 150 – utan körkort

Tio år gammal sladdade Evelina Olofsson runt på Hästbos åkrar i sin crosskart.

Nu rattar hon rallybil i betydligt högre hastigheter.

Än så länge utan körkort.

Annons

Evelina går transportprogrammet och får nästan hela alfabetet tryckt på sitt körkort. När hon har klarat alla prov är det bara mc-behörighet som fattas.

– Det skulle vara kul att ha det också, säger hon.

Evelina har alltid älskat bilar och motorer och som liten hängde hon med mamma och pappa när de tävlade för Hofors MS. Sedan knappt ett år tävlar hon själv för klubben och pokalerna har redan börjat rada upp sig. Fyra blanka pjäser står på bordet bredvid pappa Steves proppfulla prisskåp.

Som aktiv tillhörde Evelinas pappa SM- eliten och var en av distriktets främsta rallyförare under 80- och 90-talen. Nu ser det ut som om dottern Evelina ska ta hans plats i förarsätet, medan pappa får sitta bredvid.

– Eftersom jag inte har körkort ännu måste antingen mamma eller pappa åka med, förklarar Evelina, som ibland rattar sin Volvo 240 i 140–150 kilometer i timmen under tävlingarna.

Oftast är det pappa Steve som är co-driver. Han driver Volvoverkstad i Hofors tillsammans med Evelinas mamma Eva och hjälper till både med mekandet och sponsringen.

– Vi umgås mycket och går bra ihop. Och så har vi samma vinnarinstinkt.

Två gånger i månaden är det tävling. Evelina kör ungdomsrally och tog sin första pokal i ESAB-rallyt för juniorer i Laxå, där hon blev trea. Förra månaden vann hon en pokal i tjejklassen och en i klassen för juniorer. Efter nyår går hon upp i nästa nivå, C-klassen.

Bilkörningen blir både hobby och yrke för Evelina. Just nu övningskör hon lastbil och långtradare på transportprogrammet. Hon praktiserar på ett åkeri och räknar med att hitta ett jobb på någon firma direkt efter gymnasiet.

– Jag vill jobba som chaufför, men om det inte passar kan jag plugga vidare till något annat, säger hon.

Pojkvännen Jonas jobbar i sina föräldrars lantbruk. Evelina, som hoppas och tror att de två ska fortsätta att hålla ihop, kan mycket väl tänka sig att flytta med dit den dag Jonas tar över. Men då gäller det att hon håller sig en bit från ladugården.

– Jag är allergisk mot kor och hö...