Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-ministern hyllar Gävles äldreomsorg

Socialdemokraten Ylva Johansson besökte Gävle i går för att studera kommunens äldreomsorg.


– Det är roligt att se när det fungerar så här bra, sade den före detta vård- och äldreomsorgsministern när hon kom till Villa Milbo i Hille.

Annons

Villa Milbo är kommunens boende för att avlasta anhöriga som vårdar personer med fysisk eller psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning. Tanken är att verksamheten ska underlätta livssituationen och medverka till en ökad livskvalitet för både den som vårdar och den som vårdas.

– Jag reser runt i många kommuner och tycker att Gävle verkar ligga i framkant. Anhörigstöd och avlastning är en viktig del av äldreomsorgen eftersom behoven ofta kommer krypande, säger Ylva Johansson efter att personalen visat henne runt och berättat om verksamheten.

Ylva Johansson är ansvarig för socialdemokraternas välfärdsråd och berättar att välfärdsfrågorna stod högt på dagordningen under partiets nyligen avslutade rådslag.

– Äldreomsorgen är ett viktigt område där även vi som parti behöver vara självkritiskt. Vi har inte misslyckats, men vi skulle kunna vidareutveckla vår politik, säger hon.

– Det är välfärdens finansiering. Vi tror att man mycket väl kan finansiera vård och omsorg med offentliga medel. Den borgerliga politiken bygger på att de som har råd skaffar sig tilläggstjänster och det leder till mycket större klyftor.

Hon tycker att valfriheten i den nuvarande regeringens äldreomsorgspolitik mest är inriktad på möjligheten att välja privata eller offentliga utförare.

– Det handlar inte bara om det, utan om att ha möjlighet till inflytande över sitt eget liv.

– Genom att få fler människor i arbete. Det behövs bättre stöd för att komma tillbaka i arbete med till exempel aktiv rehabilitering och lönebidrag.

Inom det här området hamnade många mellan stolarna även under vår förra regeringsperiod.

Att slopa budgettaket som partidistriktet i Skåne har föreslagit är dock inget Ylva Johansson tror på.

– Där stöder jag helt Mona Sahlin. Det går inte att göra sig av med ramverken, men sedan är det alltid en bedömning var budgettaket ska ligga, säger hon.

Under sin dag i Gävle hann Ylva Johansson även med ett besök i Omvårdnad Gävles visningslägenhet för IT-teknik och tryggt kvarboende och medverkade i socialdemokraternas seniorklubbs möte i Folkets hus.