Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exkursion i Långängarnas naturreservat gick i mossans tecken

Nöden är uppfinningarnas moder heter det. Uttrycket besannades av Naturskyddsföreningens skogsgrupp i Sandviken, med Nils-Gunnar Kempe och Lotta Delin, som anordnat ett kulturarrangemang riktat till allmänheten i Långängarnas naturreservat.

I tider då det gäller att hålla avstånd, och föreningar förhindras idka gruppsammankomster på fler än 50 deltagare, kan dylika företag upplevas som oöverstigligt. Hur komma runt problemen? De båda folkbildarna löste problemet genom ett väl genomtänkt men arbetskrävande företag.

De önskade slå ett slag för mossorna, vilket planerats genom konstruktion av ett stationssystem innehållande upplysningar om tolv av våra vanligare mossor. Varje station sattes upp invid respektive mossas förekomst i naturen. Stationerna innehöll upplysning om mossans namn, vanlighet i landet, användningsområden, krav på miljö med mera.

Fredag 9 maj visade sig bli en fullträff med sol från klar himmel och temperatur runt 15 grader. Jag och trettiotalet andra ”karantänister” vandrade den blåsnitslade banan lagd efter orienterarmaner. Vi fick reda på att palmmossa är Gästriklands landskapsmossa, att vissa mossor förekommit som isoleringsmaterial, var vi ska söka dem, på backen eller i träden, framgick av stationens placering. Vi fick reda på att vissa mossor bildar mossar, och att vitmossa inte är den fönsterlav vi lägger mellan glasrutorna.

Då de tolv stationerna avverkats fanns två extra stationer under återvägen med erfarenhetsbaserade förslag. Den första, ”höjden här är en lämplig fikaplats” och den sista, ”förslag om lämplig litteratur att införskaffa”. Allt var pedagogiskt förberett för att locka deltagarna till fortsatt umgänge med naturen, och i förlängningen bidra till folkhälsan.

Långängarnas naturreservat är en annorlunda upplevelse, om man önskar se en relativt orörd och olikåldrig skog, med inslag av såväl barr som lövträd, i sig inneslutande gigantiska aspar vilka ger utrymme för sällsamma djur och växter. Några deltagare fick uppleva hur en större hackspett kom ut ur håligheten från en asp, parade sig med en artfrände och återvände. Hela förloppet skedde inför en hänförd publik, och fåglarna tycktes som helt orädda åskådarna.

Besökarna kan bara tacka för alla upplevelser som helt gratis erbjöds, beundra ledarnas företagsamheten, och inspireras av nedlagt arbete. Nöjda deltagare och ledare kunde bekräfta vad blomsterkungen Carl von Linné noterat redan på 1700-talet: ”Inom naturvetenskap bör principerna om sanning bli verifierade genom observation”.

Läsartext: Ove Lennström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Arbetarbladet Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel